Brezilya’da Amazonları peşkeş çeken kararnameye mahkemeden ret

Brezilya’da yargı, Devlet Başkanı Michel Temer’in talimatıyla Amazon ormanlarındaki Renca adlı doğal rezerv alanının gasp edilmesine imkan tanıyan kararı askıya aldı.

Ülkenin kuzeyinde Para ve Amapa eyaletleri arasında bulunan 40 bin kilometrekareyi aşkın bir doğal rezerv alanının statüsünün değiştirilmesine ilişkin kararname Michel Temer tarafından imzalanmıştı. 24 Ağustos’ta imzalanan ve çok büyük tepki çeken kararnameyle Rence doğal rezervinin talan edilmesinin önü açılmak istenmişti.

Ancak başkent Brasilia’daki bir federal mahkeme tarafından alınan kararla, Amazonların talanını öngören kararname askıya alındı. Karara karşı Temer hükümetinin üst yargıya itiraz yaptığı öğrenildi.

Renca doğal rezerv alanının koruma altından çıkarılmak istenmesinde Amazonların tarım ve maden şirketlerine peşkeş çekilmesi amacı yatıyor. Renca’da altın, demir, bakır ve manganez yataklarının olduğu savunuluyor.

‘Rezerv alanı’ statüsünün kaldırılarak, sadece devlete ait şirketlerce çalışma yapılması mümkün olan bu bölgelerin özel şirketlere açılması isteniyor.