Bonobolar ilk kez 'piknik' yaparken gözlemlendi

Biyologlar, ilk kez iki farklı koloniye mensup bonoboların kendi aralarında yiyecek paylaşımı yaptıklarını gözlemledi. Koloniler birbirlerine karşı herhangi bir agresiflik göstermedi.

Antropologlar, avlanma ve yiyecek paylaşımını çok önemli davranışlar olarak değerlendiriyor. Hatta insan toplumlarının temelleri olarak görülüyor. Ancak böyle bir ilişki biçimine ilişkin çok nadir arkeolojik kanıtlar var. Bu nedenle bilim insanları teorilerini kanıtlamak için büyük insansı maymunları dikkatle inceliyorlar. Liverpool John Moores Üniversitesi ve Almanya’daki Max-Planck Evrimci Antropoloji Enstitüsü’nden iki araştırmacı, “insanlığın ortak atası maymunların topluluk olarak kaynakların kullanımı, gıda paylaşımı ve diğer işbirliği biçimlerini kullanma konusundaki kapasitelerini” değerlendirdiklerini belirtiyor. Bu araştırmanın sonuçları Human Nature dergisinde yayınlandı. Araştırmada ilk kez iki farklı bonobo kolonisi arasındaki gıda paylaşımına ait gözlemler yer alıyor.

SIRADIŞI SOSYAL HOŞGÖRÜ

Araştırmacılar Ocak 2017’de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bonoboları takip etti. Sonuç olarak “Batı” ve “Doğu” olarak adlandırılan iki gruba dahil, dişi, eril ve genç bonoboların karşılaştığına tanıklık edildi. Kısa sürede bir çok primat, Batı grubunda bir bonobonun elindeki et parçasını gördü. Ancak bu et parçası için herhangi bir kavga yaşanmadı. Aksine araştırmacılara göre sözkonusu bonobo elindeki eti diğer dişi hayvanlarla paylaştı. Hatta aralarından birinin antilobun başını kopararak, kendi yavrusuna ve iki gruptaki yetişkinlere verdiği görüldü. Biyologlar agresif bir davranış veya yiyeceğin zorla alınması gibi bir durumla karşılaşmadıklarını belirtti. Araştırmacılara göre bu durum, bugüne kadar gözlemlenmeyen sıradışı bir sosyal tolerans düzeyini gösteriyor.

Bu çalışma sonucunda araştırmacılar hayvanlarda tespit ettikleri bu yeni boyut için “sosyal tolerans” tanımını yaptılar. Bir sonraki gözlemler sırasında bonobolarda keşfe kimin öncülük ettiği, erkek mi dişi mi olduğu, böyle barışçıl bir karşılaşmadan ne tür bir yarar sağladıklarına dikkat edilecek.