Bombalı tehditlerin arkasında Nazi hücresi çıktı

Geçtiğimiz haftadan itibaren Almanya’da eyalet mahkemelerine yönelik bomba ihbarlarına yenileri eklendi. Bombalı tehditlerin arkasında ülkede panik havası yaratmak isteyen bir Nazi hücresinin olduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Almanya’nın Hannover, Potsdam, Magdeburg, Erfurt, Wiesbaden ve Kiel kentlerinde bulunan eyalet mahkemelerine kimliği belirsiz kişilerce elektronik posta yoluyla bomba ihbarı yapılmıştı. Elektronik postalarda Almanya genelinde saldırı düzenleneceği tehdidinin yer almıştı.

Bomba ihbarları dün Thüringen Eyaleti’nin Jena kentinde, Frankfurt ve Rheinland-Pfalz Eyaleti’nin Zweibrücken kentlerindeki mahkemelere yönelik devam etti. Jena’daki mahkeme binasında bulunan 250’ye yakın kişi tahliye edilirken, yapılan aramada hiçbir bomba bulunmadı. Basına konuşan bir mahkeme yetkilisi ihbar mektubunun “Nasyonal Sosyalist Savunma” imzasıyla gönderildiğini söyledi.

Frankfurt’taki yüksek eyalet mahkemesine gönderilen ihbarın altında da aynı imzanın bulunduğu öğrenildi. Aynı şekilde Hamburg, Saarbrücken ve Erfurt kentlerindeki mahkemelere aynı imza ile mektuplar gönderilmesi dikkat çekti.

ADALET BAKANI: BU YARGIYA BİR SALDIRIDIR

Güvenlik birimleri tehdit mektupların içeriği açıklanmazken Almanya çapında mahkemelere yönelik bu denli tehdidin geniş çaplı bir organize çerçevesinde gerçekleşme ihtimali üzerinde duruluyor. Tehditleri yargıya yönelik bir saldırı olarak yorumlayan Adalet Bakanı Katarina Barley ise “Mahkemeyi tehdit edenler bağımsız yargıyı ve demokrasimizi hedef almak istiyorlar” diye konuştu.

Son dönemlerde Almanya’da Nazi hücrelerin aktif hale gelmesi dikkat çekiyor. Geçtiğimiz Aralık ayında da NSU davası avukatlarından Seda Başay Yıldız’a gönderilen ölüm tehdidinin ardından Frankfurt’ta polis birimleri içerisinde örgütlü bir Nazi hücresi açığa çıkartılmıştı. Bir mesajlaşma uygulaması üzerinden sürekli birbirlerine Nazi rejimini çağrıştıran paylaşımlar yapan polislerden 6’ısı hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Önceki gün avukat Yıldız'a, yine aynı imza ile ikinci kez tehdit edildiği Alman basınına yansımıştı. Tehdit mektubuna yer veren Süddeutsche Zeitung, görevden uzaklaştırılan bu polislerle ilgili olduğunu ve Yıldız’a hitaben şunların yazıldığını aktardı: "Sen ölü beyinli pis döner, galiba polis arkadaşlarımıza ne yaptığının farkında değilsin."

Bu arada Alman iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı ırkçı parti Almanya için Alternatif (AfD)’yi daha yakın takibe alma kararı aldı. Bundan sonra istihbarat AfD’nin açıklama ve yazılarını düzenli bir şekilde değerlendirmeye alacak. Ancak yabancı karşıtı söylemleriyle bilinen AfD henüz istihbarat tarafından tamamen "izleme" statüsüne alınmış değil.