BM: Yemen’de onlarca sivil hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen’de devam eden iç savaş sırasında yapılan bir bombardımanda onlarca sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu (OCHA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Hudeyda vilayetine yönelik çok sayıda hava saldırısı düzenlendi.

OCHA’ya göre, Beyt el Faqih şehrine bağlı El Mesudi semtindeki bir sebze haline yönelik Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçaklarınca Çarşamba günü hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda 21 sivil hayatını kaybederken, en az 10 sivil de yaralandı.

El Hali şehrinde hareket halindeki araçlara yönelik bombardımanda ise en az 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı.

BM’ye bağlı büronun açıklamasında, Çarşamba günü yaşanan bombardıman çatışmaların yoğunlaştığı Hudeyda’da bu ay içerisinde büyük kayıplara yol açan üçüncü saldırı oldu.

Yemen’de uluslararası toplum tarafından tanınan Devlet Başkanı Abd Rabdo Mansur Hadi’ye bağlı güçler ile İran destekli Husi milisleri arasındaki çatışmalar 2014 yılında başladı. Husilerin isyanı sonrasında yayılan çatışmalar Mart 2015’te başkent Sana’nın milislerin eline geçmesiyle bölgesel bir savaşa dönüştü.

Mansur Hadi’nin başkentten kaçması sonrasında Suudi Arabistan, Mısır ve diğer bazı Arap ülkelerinin katılımıyla oluşturulan koalisyon tarafından havadan ve kısmen de karadan saldırılar düzenleniyor. Ancak buna rağmen Husiler Sana ve Hudeyda başta olmak üzere ülkenin önemli bir kesiminin kontrolünü ellerinde bulunduruyor.

İç savaş nedeniyle 26 milyonluk ülkede nüfusun büyük bir kısmı gıda ve sağlık malzemelerinden mahrum iken, milyonlarca çocuk açlık içinde yaşıyor.