BM: Yemen’de gelecek aylarda 14 milyon kişi açlık çekebilir

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen’de mevcut eğilimin sürmesi halinde gelecek aylarda açlık çekenlerin sayısı 14 milyona varabileceği uyarısında bulundu.

BM İnsani İşlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı Mark Lowcock, BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine sunulan ve 18 Ekim tarihli bir notta, Yemen’deki insani kriz konusunda uyardı.

Lowcock, “Yemen’deki insani durum dünyanın en kötüsü. Nüfusun yüzde 75’i, diğer bir ifadeyle 22 milyon kişinin yardıma ve korumaya ihtiyacı var. Bunlardan 8.4 milyonu ağır beslenme güvensizliği yaşıyor ve acil gıda desteğine bağımlı haldeler” dedi.

En kötü ihtimalle 8.4 milyon olan bu sayının 5.6 milyon kişi daha artabileceğini belirten Lowcock, böylece ağır beslenme güvenliği yaşayanların sayısının 14 milyona çıkacağını kaydetti.

Dünya Gıda Programı (PAM) da 16 Ekim’de yaptığı açıklamada gelecek aylarda 12 milyona varan kişinin açlık çekebileceğini bildirmişti.

Lowcock, “Yemen’deki beslenme krizi doğrudan çatışma ile ilgilidir” dedi.

Bu nedenle yakıt fiyatlarının yüzde 45 arttığı, riyalin dolar karşısında yüzde 47 değer kaybettiğini kaydeden Lowcock, riyalin sadece yılın başından beri yüzde 20 değer kaybına uğradığını ve bunun Yemen’de her aileyi etkilediğini vurguladı.

Yemen için en geniş insani operasyonun devrede olduğunu da sözlerine ekleyen Lowcock, uluslararası insani bir palan çerçevesinde 200’den fazla partnerin yardım ve koruma sağladığını söyledi.

Yemen’de 2015’den bu yana korkunç bir savaş var. Bugün İran destekli Şii Husiler, başkent Sana ve liman kenti Huedeyde’yi kontrolünde bulunduruyor. Arap Koalisyonu ise, güneyde Aden’e sığınan hükümet güçlerini destekliyor. Üç yılı aşkın bir süredir devam eden savaşta BM’ye göre 10 bini aşkın kişi öldü, dünyanın en ağır insanlık krizi ortaya çıktı. Ayrıca salgın hastalıklar sürekli bölge sakinlerini tehdit ediyor.