BM, Venezuela ile insan hakları alanında anlaşma imzaladı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Venezuela ile insan hakları alanında işbirliğini arttırmayı hedefleyen bir anlaşma imzaladı.

BM yaptığı yazılı açıklamada “Anlaşma Memorandumu”nun 20 Eylül günü Yüksek Komiser Michelle Bachelet ile Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza arasında imzalandığını belirtti.

Açıklamaya göre Michelle Bachelet, “Yüksek Komiserlik ve bizzat ben, yetkililer ve sivil toplum örgütleri ile ülkenin tüm sakinlerinin temel özgürlükleri ve insan haklarını korumak ve teşvik etmek için geniş işbirliği halinde çalışmaya kararlıyız” dedi.

Bachelet, Venezuela’daki insan hakları durumuna ilişkin sert eleştiriler yöneltmişti. Bachelet kısa bir süre önce ülkede işkence ve keyfi tutuklamaların halen devam ettiğini belirtirken, Venezuela yetkililerinden 2017 yılında ulusal polis bağlı olarak kurulan özel polis birliği FAES’in feshedilmesini istemişti. FAES, yargısız infazlarla suçlanıyor.

BM ile Venezuela arasında imzalanan işbirliği anlaşması, bir yıl geçerli olacak. Ancak Bachelet’e göre gelecekte bir anlaşma sağlanmasına yönelik diyalogun sürdürülmesi için bir alt yapı sunuyor.

Mevcut anlaşma çerçevesinde Venezuela, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin iki yetkilisinin ülkede kalmaya devam etmelerini kabul ederken, BM uzmanlarının cezaevlerine girişine ve ülkede serbest dolaşmalarına izin vereceği sözünü verdi.