BM soruşturması: BM ve Şam, Suriyelilere yardımda başarısız oldu

Suriye üzerine uluslararası bir soruşturmada Şam hükümeti ve uluslararası toplumun depremzedelere yardımda başarısız olduğu belirtildi.

BM bünyesindeki Suriye üzerine Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, "Acıların ortasında pek çok kahramanlık eylemi yaşanırken, hükümetin ve Birleşmiş Milletler dahil uluslararası toplumun Suriyeliler için hayati önem taşıyan yardımları hızlı bir şekilde yönlendirmedeki tam başarısızlığına da tanık olduk"

Soruşturma Komisyonu, Suriyelilerin terk edilme hissi yaşadığına ve soruşturma ihtiyacına vurgu yaparken, “Düşmanlıkların derhal durdurulması konusunda bir anlaşmaya varamadılar. Mevcut tüm kanallardan hayati yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırmakta başarısız oldular” dedi.

6 Şubat’ta Mereş merkezli depremlerde onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Şam hükümetine göre, 6 bine yakın kişi Suriye’de hayatını kaybetti.

Komisyon, Suriye hükümeti ve ordusunun “etkilenen topluluklara sınırötesi yardımları engellemekle” suçlarken, ülkenin kuzey doğusunda El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir El Şam grubunun ise “Şam’dan gelen sınır ötesi yardımları reddettiğini” belirtti.

Komiser Hanny Megally yaptığı açıklamada, "Şu anda çatışmanın taraflarının etkilenen topluluklara insani yardımı kasten engellediğine dair birçok iddiayı araştırıyoruz" dedi.