BM: Rohingyalara karşı etnik temizlik sürüyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Myanmar’da Rohingyalara yönelik etnik temizliğin devam ettiği tepkisinde bulundu.

BM İnsan Hakları Genel Sekreterliği yetkililerinden Andrew Gilmour yaptığı yazılı açıklamada “Myanmar’da Rohingyalara yönelik etnik temizlik devam ediyor” dedi.

BM’nin etnik temizlik olarak nitelendirdiği Myanmar ordusunun operasyonu nedeniyle geçen yıl Ağustos ayından bu yana 700 bine yakın Müslüman Rohingya evlerini terk etmek zorunda kaldı. Her hafta yüzlercesi sınırı geçerek Bangladeş’e ulaşmaya devam ediyor.

Andrew Gilmouri “Myanmar hükümeti, Rohingyaların geri dönüşüne hazır olduğunu tekrarlayıp duruyor ama aynı zamanda güvenlik güçleri onları Bangladeş’e sürmeye devam ediyor” dedi.

Myanmar ordusu, askeri operasyona Ağustos 2017’de Rohingya isyancılarının saldırılarını gerekçe gösteriyor. Askeri diktatörlükten sonra 2016 yılından bu yana sivil hükümetin başında olan Nobel Barış Ödüllü Aung San Suu Kyi, ordu ile statükoyu sürdürmekle suçlanıyor.

Güçlü bir Budist milliyetçiliği etkisinde olan Myanmar nüfusunun çoğunluğu Rohingyaları “yabancı” olarak değerlendiriyor ve ülkenin Budist kimliği için bir tehdit olarak görüyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre, sınırı geçen yeni Rohingyaların cinayet, tecavüz, işkence, alıkoyma ve organize bir şekilde aç bırakılmakla karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

Andrew Gilmour, yaklaşan muson yağmurları nedeniyle kamplardaki yüzbinlerce kişinin durumundan da endişe ettiğini söyledi. BM ayrıca Bangladeş’teki kamplarda kötü sağlık koşulları nedeniyle kolera salgınından da endişe ediyor.