BM Güvenlik Konseyi’nden 30 günlük ateşkes kararı

Birleşmiş Milletler Güvenli Konseyi, Cuma gününden beri süren diplomasi trafiğinin ardından Suriye’de ateşkes öneren bir tasarıyı kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi, bir aylık ateşkesin derhal başlamasını öngören karar tasarısını oy birliği ile kabul etti.

Üzerinde bir çok kez düzenleme yapılan tasarı tüm tarafları "kalıcı bir mola" için en az 30 gün boyunca çatışmaları durdurmaya çağırıyor. Ateşkes ile insani yardımların ulaştırılması, ağır hasta ve yaralıların tahliye edilmesi amaçlanıyor. 

Ateşkes talebi, Guta’daki bombardımanlar ile Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarından sonrasına denk geldi.

Tasarı Kuveyt ve İsveç tarafından sunduldu. Günlerdir üzerinde pazarlıklar yapılıyordu. Rusya, silahlı grupların da ateşkese uyması için garanti istiyordu.  İsveçli elçi Olof Skoog, "Bu Suriye'de bir barış anlaşması değildir, metin sadece insani amaçlıdır" dedi. 

Ateşkes, DAİŞ ve El Kaide'ye karşı savaşı kapsamıyor. Rusya'nın talebi üzerine tasarıya "El Kaide ve DAİŞ bağlatıı diğer bireyler ve gruplar ile Güvenlik Konseyi'nin terörist olarak kabul ettiği diğer terörist gruplar" eklendi. Bunlar ateşkes kararının dışında tutuldu.