BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye toplantısı

BM Güvenlik Konseyi, Şam rejiminin yeni Anayasa’yı tartışmayı reddetmesi üzerine bu Cuma günü toplanıyor.

BM’nin Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura, Çarşamba günü Şam ziyaretinde, hükümette ret yanıtı aldı. Mistura, Şam rejiminin bir Anayasa komitesi kurulmasına yönelik engelli kaldırması için girişimde bulunmuştu. Bu komite fikri, Suriye’de bir geçiş sürecinin temellerini atmak için yeni bir Anayasa geliştirmek iddiasıyla ortaya atılmıştı.

Suriye rejiminin bu talebi reddetmesi üzerine BM Güvenlik Konseyi, New York’ta bu Cuma günü toplanacak. Mistura’nın da ABD’nin talebi üzerine görüntülü olarak konferansa katılması bekleniyor.

BM temsilcisi Mistura geçen hafta BM Güvenlik Konseyi’ne giderek, Kasım ayı sonunda görevinden ayrılacağını ve Suriye hükümetinin BM çatısı altında bir Anayasa komitesi kurulması için çaba sarf edeceğini söylemişti.

Sözkonusu komitenin kurulması kararı, Ocak ayında Rusya öncülüğünde Soçi’de düzenlenen toplantıda alınmıştı. O tarihten beri görüşmeler uzadı ve Suriye rejimi askeri olarak bir çok bölgenin kontrolünü ele geçirdi.

Sana haber ajansına göre Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Mistura’ya açık bir şekilde Anayasa’nın bir egemenlik sorunu olduğunu bildirdi.

Güvenlik Konseyi toplantısı, aynı zamanda Cumartesi günü İstanbul’da Rusya, Türkiye, Fransa ve Almanya yöneticilerinin katılacağı zirve öncesine denk geliyor. Toplantıda yine Rusya ile Batılılar arasında görüş ayrılıklarının hakim olması bekleniyor.