BM: Etiyopya hava saldırılarında en az 108 sivil öldü

Birleşmiş Milletler Etiyopya hava kuvvetlerinin Tigray bölgesinde ocak ayında düzenlediği saldırılarda en az 108 sivilin öldüğünü belirterek, bunların savaş suçu kapsamına girebileceğini kaydetti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Elizabeth Throssell, "Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki hava saldırılarından kaynaklanan sivil kayıplar ve sivil mülkün tahribatına ilişkin almaya devam ettiğimiz çok sayıda ve derinden rahatsız edici bilgilerden endişe duyuyoruz” dedi.

Throssell, düzenlediği basın toplantısında “Yılın başından bu yana Etiyopya hava kuvvetleri tarafından yapıldığı iddia edilen hava saldırıları sonucunda en az 108 sivil öldü, 75’i yaralandı” diye ekledi.

En ölümcül hava saldırısı 7 Ocak günü Dedebit kentindeki göçmen kampını hedef aldı ve onlarca kişi hayatını kaybetti.

Sözcü, bu saldırıda ağır şekilde yaralananlardan üçünün hastanede hayatını kaybettiğini belirterek, ölü sayısının en az 59’a çıktığını ifade etti.

Tigray bölgesinde 14 aydır federal hükümet güçleri ile Tigray Halk Özgürlük Cephesi arasında çatışmalar yaşanıyor.

2018’de Etiyopya Başbakanı olan ve Nobel Barış Ödülü alan Abiy Ahmed, kendi otoritesini reddeden bölgesel otoriteleri görevden almak için Kasım 2020’de federal orduyu Tigray’a gönderdi.