BM: Dünyada kokain arzı rekor seviyelere çıktı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir rapora göre 2020 ile 2021 arasında koka ekimi yüzde 35 oranında artarak rekor bir seviyeye ulaştı.

Viyana merkezli BM Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Ofisi (UNODC), koka tarlalarının yoğunlaştığı üç ülke olan Kolombiya, Peru ve Bolivya’da 2021 yılında 300 bin hektardan fazla tarla olduğu konusunda uyardı.

Rapora göre yapraklar hasat edildikten sonra, beyaz bir macun elde etmek için benzin, kireç, çimento ve amonyum sülfat ile karıştıran kimyagerlere emanet ediliyor.

Bu macun daha sonra diğer laboratuvarlarda bir asit ve çözücü kokteyli ile zenginleştirilerek "coke" haline getiriliyor.

Rapora göre, 2020'de kokain üretimi 2 bin tonu aştı. Bu da benzeri görülmemiş bir düzeyi ifade ediyor.

Raporda Covid-19 salgınının yol açtığı geçici aksamalardan sonra küresel arzın “olağanüstü bir şekilde devam ettiği” vurgulandı.

UNODC, ekimin gelişimine ek olarak, bu keskin artışı yaprakların kokaine "dönüşme sürecindeki gelişmeler" ile açıklıyor.

Kokain limanlardan çıktıktan sonra müşterilere gramı 70 euro dolayında satılıyor. Talep, Amerika'daki ve Avrupa'nın bazı bölgelerindeki varlıklı nüfus arasında yoğunlaşmaya devam ediyor.

UNODC Müdürü Ghada Waly, kokain arzındaki bu patlama için "hepimizi alarma geçirmeli" dedi.

Rapora göre Orta ve Batı Afrika da bir geçiş bölgesi olarak artan bir rol oynuyor. Türkiye ve Yunanistan topraklarından da giderek daha fazla kokain geçtiği belirtiliyor.