BM’den Yemen’de çatışmaları tırmandırmama uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen iç savaşında tarafların çatışmaları tırmandırmasına ve karşılıklı saldırılarla ölümleri arttırmasına karşı uyarıda bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres adına yayınlanan basın açıklamasında, ‘Yemen krizinde artan gerginliğe’ karşı taraflar uyarıldı.

Pazartesi günü başkent Sana’nın Suudi birliklerince bombalanması ve dün Yemen’nden Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a fırlatılan balistik füzelerin hatırlatıldığı açıklamada, sivillerin hedeflenmesi eleştirildi.

Açıklamada, Sana’da Suudi uçaklarınca bombalanan bir hükümet binasının sivillerin yoğun olduğu bir semtte bulunduğu, benzer şekilde Şii Husi milislerinin Suudi başkenti Riyad’a  füze fırlattıkları kaydedildi.

BM Genel Sekreteri’nin açıklamasını okuyan sözcü Stephane Dujarric, “Genel Sekreter, tarafların barışa ulaşma şansını engellememek amacıyla gerginliği arttırıcı her türlü tutumdan sakınmaları çağrısı yapıyor” diye konuştu. Dujarric, BM’nin talebinin özellikle sivillerin korunması için önlemlerin alınması olduğunun altını çizdi.

Yemen’deki iç savaşa Mart 2015’te dahil olan Suudi Arabistan, diğer birçok Arap ülkesiyle birlikte Şii Husi milislerine karşı savaşıyor. Ülkedeki Zeydi Şiilerinin oluşturduğu Husi milisleri ise, İran’dan destek görüyor.

İç savaşta şimdiye kadar büyük çoğunluğu bombardımanlarda olmak üzere 10 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. 54 bin kişinin yaralandığı iç savaş nedeniyle ülke nüfusunun yarısından fazlasının gıda sorunu yaşadığı biliniyor. Yemen’deki durum BM tarafından ‘dünyadaki en büyük insani kriz’ olarak nitelendirilmişti.