BM, Bakü ve Erivan'ı Minsk Grubu ile müzakereye çağırdı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ermenistan ve Azerbaycan'ın Minsk Grubu çatısı altında müzakere etmeye çağırdı. Guterres, Türkiye'den bahsetmedi.

BM Genel Sekreteri Guterres yaptığı yazılı açıklamada "hükümetler ile Azeri ve Ermeni halklarını bölgesel barışı, istikrarı ve refahı teşvik etmek için diyalog yoluna dahil olmaya" çağırdı.

Yukarı Karabağ'a insani yardımda bulunmaya hazır olduklarını da belirten Guterres, tarafları insani yardımın "özgür bir şekilde girişini" güvenceye almak için tam işbirliğine çağırdı.

Gueterres'in Minsk Grubu çatısı altında müzakere çağrısı, bu grubun benzer bir çağrısından bir gün sonrasına denk geldi.

Grupta yer alan ABD, Rusya ve Fransa ortak açıklamada Minsk grubunun önemine vurgu yapmıştı.

Azerbaycan'ı Ermenilere karşı kışkırtan ve savaşa doğrudan destek veren Türkiye ise kendisinin de yer alacağı farklı bir müzakere formatı talep ediyor.

Azerbaycan, Fransız Senatosu'nun Yukarı Karabağ'ı tanıyan bir tasarıyı kabul etmesi ardından Fransa'nın arabuluculuktan dışlanması çağrısında bulundu.

1990'lı yıllarda Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilk savaşın ardından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından Minsk Grubu, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için arabulucu olarak görevlendirilmişti.