BM: ABD’de 100 bin göçmen çocuk alıkonuluyor

Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle göçmenlere karşı politikaların her geçen gün sertleştiği ABD’de en az 100 bin çocuğun hapiste ve sınır dışı merkezlerinde tutulduğu tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan ve özgürlükleri ellerinden alınan çocukların ele alındığı rapora göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD), çocukların en fazla alıkonulduğu ülkelerin başında geliyor.

AFP’ye konuşan raporun başyazarı Manfred Nowak, 103 bin kadar göçmen çocuğun hapishane veya sınır dışı merkezlerinde tutulduğunu söyledi. Rapordaki rakamlara ilişkin ‘temkinli’ olduklarını belirten Nowak, bu rakama aileleriyle birlikte veya tek başına ABD’ye girmeye çalışan çocukların olduğunu kaydetti.

Cumhuriyetçi Parti’den başkan seçilen Donald Trump, görevi devraldığı Ocak 2017’den bu yana göçmenlere karşı sert söylemleriyle biliniyor. Meksika sınırı boyunca binlerce kilometre uzunluğunda duvar projesiyle tepki toplayan Trump, önceleri projenin bizzat Meksika tarafından finanse edilmesinde ısrar etmişti.

Trump’ın talebin kabul görmemesi üzerine maliyetin Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesinden karşılanması yoluna gidilmişti. ABD Yüksek Mahkemesi tarafından temmuz ayında alınan bir kararda, Pentagon bütçesinden sınırdaki duvar ve bariyer projesine 2,5 milyar dolar aktarılmasına onay verilmişti.