BM: İran’da ağır çocuk hakları ihlalleri var

Birlemiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, İran’da çocuklara yönelik ağır ihlallerin yaşandığını belirterek, bağımsız ve tarafsız soruşturma istedi.

BM Çocuk Hakları Komitesi, protesto gösterilerinin başladığı 16 Eylül’den bu yana İran güvenlik güçleri tarafından en az 23 çocuğun katledildiğini, yüzlercesinin yaralandığı, tutuklandığı ve işkenceye maruz kaldığını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü de 14 Ekim’deki bir açıklamasında en az 23 çocuğun katledildiğini bildirmişti.

BM komitesi yazılı açıklamasında, "İran'da ciddi çocuk hakları ihlallerinin yetkili, bağımsız ve tarafsız yetkililer tarafından kapsamlı bir şekilde soruşturulması gerektiğini" kaydetti.

Komite, “barışçıl eylemler çerçevesinde İran’da çok haklarına yönelik ağır ihlalleri şiddetle” kınadı.

“Güvenilir bilgiler” dayanan komite, bazı çocukları gerçek mermilerle katledildiğini, bazılarının ise dövüldükten sonra hayatını kaybettiğini belirtti.

Komite, "birçok aile, bir çocuğunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşamalarına rağmen” güvenlik güçlerinin aklanması için “çocuklarının intihar ettiğini söylemeye ve yalan itiraflarda bulunmaya” zorlandığını ifade etti.

Komite ayrıca çocukların okullarda gözaltına alındıkları, yetişkinlerle birlikte tutuldukları ve işkence gördüklerine yönündeki haberlerden de derin endişe duyduklarını belirtti.

18 bağımsız uzmandan oluşan komite, İranlı yetkilileri “çocuk haklarına yönelik tüm ihlallere son vermeye” çağırdı.

İran insan hakları örgütlerine göre katledilen çocukların sayısı arttı. Oslo merkezli bir insan hakları örgütü, en az 27 çocuğun katledildiğini belirtti.