Beyrut’ta binlerce işçi ücret kesintilerini protesto etti

Lübnan’da başta başkent Beyrut olmak üzere bir çok bölgede binlerce işçi sokaklara çıkarak, bütçede öngörülen ücret kesintilerini protesto etti. Memurlar da greve gitti.

Beyrut’ta memurlar iş durdururken, binlerce kişi parlamento önünde eylem yaptı. Eylemciler, henüz tartışma aşamasında olan 2019 bütçesini protesto etti. Bütçe projesi, ücret kesintileri öngörüyor.

Ulusal haber ajansı ANI de greve giderek, bütçeye ilişkin haberleri takip etmeyeceklerini bildirdi.

Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye’de okullar ve idari kurumlar kapalı kalırken, belediyeler ve belediye meclisleri de greve katıldı. Diğer bir çok kentte de benzer şekilde kamu çalışanları greve gitti.

Grevlere paralel olarak, başta Beyrut olmak üzere çok sayıda kentte binlerce kişi sokaklara çıktı. Lübnan medyası L’Orient-Le Jour gazetesine konuşan bir okul müdürü Elham Faraj, “Öğretmenlere ve orduya zarar vermek istiyorlar, orta sınıfı yoksullaştırmak istiyorlar” dedi.

Lübnan Komünist Partisi Genel Sekreteri Hanna Garip, sınırlı geliri olan işçilerden değil, finans sektöründen para talep edilmesini istedi. Garip, ayrıca 1 Mayıs vesilesiyle Beyrut’ta büyük bir yürüyüşe çağırdı.

Lübnan Genel İşçileri Konfederasyonu Başkanı Beşar Asmar, ANI ajansına yaptığı açıklamada “Sesimizi yükseltiyoruz çünkü hükümet en kolay çözümün kamu sektörünü vurmak olduğunu düşünüyor” dedi.