Minsk'te 100 bini aşkın kişi sokaklara çıktı: 250 gözaltı

Belarus'un başkenti Minsk'te Lukaşenko karşıtı yeni gösteriye 100 bini aşkın kişi katıldı. Polis 250 dolayında kişiyi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, başkentin farklı mahallelerinde 250 dolayında kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Açıklamada bu kişilerin muhalefetin "bayrakları ve farklı sembollerini" kullandıkları ve "hakaret içeren mesajların yer aldığı pankartlar" taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alındıkları belirtildi.

26 yıldır iktidarda olan Aleksandr Lukaşenko'ya karşı, 9 Ağustos'taki tartışmalı seçimlerden bu yana her hafta protesto eylemleri düzenleniyor. Yoğun baskılara rağmen her Pazar günü protesto eylemleri var. Bu haftaki eyleme 100 bini aşkın kişi katıldı. 

9 Ağustos’ta seçimleri takip eden ilk günlerde protesto eylemlerine şiddetli müdahaleler olmuş, 3 kişi hayatını kaybetmiş, onlarcası yaralanmış ve 7 bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltı sırasında çok sayıda kişiye işkence ve kötü muamele yapıldığına dair raporlar da var.

CUMARTESİ 10 BİNİ AŞKIN KADIN SOKAKLARA ÇIKTI

Cumartesi günü de binlerce kadın başkent sokaklarına çıktı. Kadın eylemcilerden onlarcası özel kuvvet polisleri tarafından gözaltına alındı. Kadınların eylemine 10 bini aşkın kişinin katıldığı bildirildi. Eylemcilerin elinde "Lukaşenko, kovuldun!" yazılı pankartlar dikkat çekti.

LİTVANYA, TİKHANOVSKAYA'YI CUMHURBAŞKANI OLARAK TANIDI

Lukaşenko karşıtı gösterilerin başından bu yana kadınlar önde yer alıyor. Bu hafta içerisinde Litvanya da sürgün olmak zorunda kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri adayı Svetlana Tikhanovskaya'yı "seçilmiş cumhurbaşkanı" olarak tanıdı.

Ülkenin diğer önemli kadın figürü olan 38 yaşındaki Maria Kolesnikova ise geçen Pazartesi günü gözaltına alındı. Çarşamba günü KGB tarafından zorla Ukrayna sınırına geçirilmek istendi ancak kadın siyasetçi pasaportunu yırtarak bunun önüne geçti.