Batılı ülkelerde katliam yapanların çoğu eski kriminal suçlulardı

Batılı ülkelerde saldırılara imza atan DAİŞ çetelerinin çoğunun kriminal kaydı olduğu tespit edildi.

DAİŞ çetelerinin sözde ‘hilafet’ ilan ettiği 29 Haziran 2014’ten bu yana Batılı ülkelerde düzenlenen 51 saldırının incelendiği araştırmada, bu saldırıların 8 ülkede gerçekleştiği belirtildi. Fransa, ABD ve Almanya başta olmak üzere düzenlenen saldırılarda 395 kişi yaşamını yitirirken, 1549 kişi de yaralanmıştı.

Söz konusu saldırılarda birçoğu DAİŞ çeteleriyle bağlantılı olmak üzere 65 saldırgan yer almıştı.

Fransa’nın 17 kez saldırıya uğradığına dikkat çekilen araştırmada, Charlie Hebdo, 13 Kasım 2015 Paris ve Saint-Denis ile 14 Temmuz 2016 Nice saldırıları başta olmak üzere en fazla can kaybının olduğu ülke oldu. saldırganlardan 43’ü ölü ele geçirilirken, 21’i yakalandı ve biri ise halen aranıyor.

Bugüne kadar katliamları düzenleyen 65 kişiden 63’ünün erkek olduğu belirtilen araştırmada, saldırganların 15 ile 52 yaşları arasında oldukları kaydedildi.

BEŞTE ÜÇÜNÜN KRİMİNAL SUÇLARDAN DOSYASI VARDI

Araştırmada incelenen bir diğer nokta ise, saldırganların vatandaşlık bilgileri oldu. Buna göre, Batılı ülkelerde saldırı düzenleyenlerin dörtte üçü saldırıyı düzenlediği ülkenin vatandaşlığına sahipti. Bu kişilerden 11’inin başka dinlere mensup iken daha sonra Müslümanlığı seçenlerden oluştuğuna da dikkat çekildi.

Araştırmanın önemli bir diğer bulgusu ise, saldırı düzenleyen çetelerin önemli bir kısmının daha önce kriminal suçlardan dosyasının olması. Söz konusu saldırganların 12’si hapis yatarken, toplamda 37’si ise kriminal suçlara bulaşmıştı.

EN AZ ÜÇTE İKİSİNİN DAİŞ’LE BAĞLANTISI TESPİT EDİLDİ

Araştırmaya göre son 3 yılda Batılı ülkelerde düzenlenen saldırılara katılan çetelerin beşte dördü daha önce bir şekilde güvenlik güçleri veya istihbaratlar tarafından bilinen kişilerdi. Çetelerin en az 12’sinin ise en az bir kez Ortadoğu ülkelerine giderek eğitim aldığı anlaşıldı.

Saldırganların en az üçte ikisinin de DAİŞ veya diğer çetelerle bağlantılarının olduğu, ancak önemli bir kısmının ‘tek başına’ saldığı düzenlediği bilgisi de paylaşıldı.

FRANSA, ABD, BELÇİKA VE İNGİLTERE EN ÇOK HEDEFLENEN ÜLKELER

Önemli bir çoğu DAİŞ çetelerince üstlenilen Batılı ülkelerde meydana gelen terör saldırısı ve katliamların bazıları şunlardı:

7 Ocak 2015: Yemen El Kaidesi üyesi olduğu sanılan iki saldırgan Fransa’nın başkenti Paris’te Charlie Hebdo mizah dergisine saldırı düzenledi. Çoğu derginin yöneticisi ve çizerlerinden olan11 kişi katledildi. Bir başka saldırgan ise bir Yahudi gıda zincirine saldırı düzenledi. 4 kişi yaşamını yitirdi.

13 Kasım 2015: Fransa’nın başkenti Paris’te 5 ayrı noktada ve Saint-Denis Stadı yakınlarındaki saldırılarda 132 kişi katledildi. En az 90 kişisi ünlü Bataclan Tiyatrosu’na yönelik saldırıda katledilmişti. Saldırgan ve canlı bombaların çoğu öldürüldü. 

22 Mart 2016 : Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa ülkelerini tehdit etmesinden hemen sonra Brüksel’de havaalanı ve metroya yönelik eş zamanlı intihar saldırıları düzenlendi. Saldırılarda 32 kişi katledilirken, çetelerin Paris saldırısının planlayıcılarıyla bağlantılı oldukları da anlaşıldı.

12 Haziran 2016’da ABD’nin Orlando şehrinde LGBT bireylerinin yoğunluklu olarak gittiği bir gece kulübüne saldırıda 49 kişi yaşamını yitirdi. Saldırgan polis tarafından öldürüldü.

14 Temmuz 2016: Fransa’nın Nice kentinde Fransız devrimi yıldönümü kutlamalarına kamyonla saldıran bir Tunus vatandaşı, 86 kişiyi katletti. Ağustos ayında bir kiliseye yapılan saldırıda ise 1 din adamı katledildi. Bu katliamlardan önce Haziran ayında iki Fransız polisi evlerinde uğradıkları saldırıda yaşamlarını yitirdi.

22 Temmuz 2016: Almanya’nın Münih kentinde İran kökenli 18 yaşında bir gencin bir alışveriş merkezinde düzenlediği saldırıda 9 kişi yaşamını yitirdi. Sonradan intihar eden saldırganın herhangi bir radikal İslamcı örgütle bağlantısı bulunamadı.

19 Aralık 2016: Başkent Berlin’de Noel Pazarı’na kaçırdığı tırla saldıran Anis Amri adlı eski bir kriminal suçlu, tır şoförüyle birlikte 12 kişiyi katletti.

22 Mart 2017: İngiltere’nin başkenti Londra’da Westminster Bridge adlı köprü üzerinde araçla düzenlenen saldırıda biri polis 5 kişi yaşamını yitirdi.

3 Haziran 2017 : Yine Londra’da Southwark bölgesinde bir araçla kalabalığın içine giren 3 çete, ikisi silahsız polis memuru olmak üzere 7 kişiyi bıçaklayarak katletti.