Batı Şeria’da 25 yıldan sonra ilk Yahudi yerleşimi kuruluyor

İsrail Hükümeti, 25 yıl aradan sonra Batı Şeria’da ilk kez yeni bir yerleşim yeri inşasına izin verirken, bu kararın Filistin sorunun çözümünü daha da zorlaştıracağı yorumu yapılıyor.

Başbakan Benyamin Netanyahu başkanlığında toplanan Güvenlik Kabinesi, Batı Şeria’nın merkezi Ramallah’ın kuzeyinde yeni bir yerleşim yerinin inşasına karar verdi. Kararla, 1992 yılından bu yana bölgede ilk kez bir yerleşim yeri tümüyle yeniden inşa edilecek.

Karara ilişkin açıklama yapan Peace Now adlı sivil toplum kuruluşu, 1992’den bu yana Batı Şeria’da var olan yerleşimlerin sadece genişletildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, bunun dışında illegal olarak inşa edilen yerleşimlere yasal izin verildiği kaydedildi.

1967 yılından bu yana işgal altında olan Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te yaklaşık 600 bin kadar Yahudi yerleşimci yaşıyor. Bu yerleşimlerin bir kısmı İsrail Devleti’nin izniyle kurulurken, önemli bir kısmı ise ‘illegal yerleşimcilerden’ oluşuyor. Ancak bu illegal yerleşimcilere de bugüne kadar İsrail hükümetlerince yumuşak bir tutum izlendi.

İsrail ile Filistin arasındaki sorunun çözümü önündeki en önemli engellerden biri olarak görülen Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yerleşimler Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tümüyle ‘illegal’ olarak kabul ediliyor. Bu yerleşimler, Filistin halkının talep ettikleri devletin toprakları üzerinde bulunuyor.

Yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın da desteğini alan İsrail hükümetinin Yahudi yerleşimlerinin kapasitesini arttırmak istediği biliniyor. Trump, Netanyahu’ya verdiği desteğe rağmen yeni yerleşim yerleri konusunda daha itinalı davranılmasını istemişti.