Başkent Cezayir’de bir milyon kişi sokaklara çıktı

Cezayir’in başkentinde Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın iktidarı bırakması ve sistem değişikliği için Cuma günü yeniden bir milyon kişi sokaklara çıktı.

Altı hafta önce başlayan protesto eylemlerinin başından bu yana en yüksek katılımlı yürüyüş gerçekleşti.

Cuma günü, en az bir milyon kişi başkent Cezayir sokaklarına çıkarak, 20 yıldır iktidarda olan Buteflika’nın gitmesini ve köklü siyasi sistem değişikliği talep etti.

Eylem sırasında helikopterler uçuş yaparken, devlet güçleri eylemcileri dağıtmak için tazyikli su, plastik mermi ve gaz bombaları kullandı. Diğer bir çok kentte de eylemler gerçekleşti.

Bu dev gösteri, Cezayir ordusunun şefi general Ahmed Gaid Salih’in Buteflika ve ekibinden desteğini çekerek, Buteflika’nın görevinden alınması için anayasanın ilgili maddesinin işletilmesi yönündeki açıklamasının da halkı yatıştırmadığını gösteriyor.

Eylemde sık sık, “Buteflika, sen gideceksin, Gaid Salih’i de kendinle birlikte götür”, “Defol FLN (iktidar partisi Ulusal Kurtuluş Cephesi)” şeklinde sloganlar atıldı.

Cezayir ordusu şefi, Salı günü yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’dan desteğini çekerek, Anayasa’nın 102’nci maddesinin uygulanmasını istemişti. Bu madde, “ağır ve kalıcı hastalık” halinde Cumhurbaşkanı’nın görevden alınmasını öngörüyor.

Buteflika’nın iktidardaki partisi FLN’nin temel ittifakı Ulusal Demokratik Birlik (RND) partisi de Cezayir ordusu ile aynı çizgiyi takip ederek, Çarşamba günü Buteflika’nın istifasını talep etmişti.

Eğer 102’nci madde uygulanırsa Senato Başkanı Abdulkadir Bensalah, en az 45 gün boyunca devletin başına geçecek. Buteflika’ya çok yakın bir isim olan 76 yaşındaki Bensalah, 17 yıldır senatonun başında bulunuyor. Diğer bir ifadeyle, Bensalah’dan bir alternatif sunması beklenmiyor. Aksine, aynı rejimin temsilciliğini yapacağı belirtiliyor.

Cezayir halkı arasında öne çıkan endişeye göre, ordu kurnaz bir şekilde sistemi koruma hakkını kullanıyor. Buteflika’nın iktidar dışı bırakılması ardından, ordunun eylemleri bastırmak için güç kullanabileceğinden endişe ediliyor.