‘Barcelona katliamının faili vuruldu’ iddiası

Katalonya’nın başkenti Barselona’da geçtiğimiz hafta düzenlenen katliamın ana failinin 22 yaşındaki Yunes Abuyaqub olduğu ve bu kişinin Fransa’ya kaçtığı sanılırken, bugün düzenlenen bir operasyonda öldürülmüş olabileceği de savunuluyor.

İspanyol ve Katalan polislerinin çalışmalarına göre, geçtiğimiz Perşembe günü Barselona’da kamyonetle turistlerin üzerine süren ve 15 kişiyi katleden kişinin halen kaçak olduğu duyurulmuştu.

Katliamdan sonra kaçtığı bilinen kişinin Younes Abuyaqub olduğu ve bugün Barselona’nın 50 kilometre uzağındaki Subirats’da düzenlenen operasyonda öldürülen kişi olabileceği bilgisi verildi. Katalan polisi, üzerinde bomba yeleği olan bu kişinin Abuyaqub’a benzediği bilgisini paylaştı.

KAMYONETİ SÜREN ÇETEYE DAİR FARKLI BİLGİLER VERİLMİŞTİ

Katliamdan hemen sonra Cambrils’de öldürülen 5 çeteden biri olan 17 yaşındaki Moussa Oukabir’in saldırıdaki aracı kullandığı iddia edilmişti.

Ancak aracı kullandığı sanılan ve sonradan bir İspanyol vatandaşını bıçakla katlederek aracını gasp eden kişinin Younes Abuyaqub olduğu anlaşılmıştı.

22 yaşındaki çete hakkında Avrupa çapında arama çalışmaları devam ederken, Europol makamları isim vermediler. Aranan kişinin Abuyaqub olduğuna dair bilgi ise Katalonya Bölgesi İçişleri Bakanlığı’na dayandırılıyor.

Katliamın ana faillerinden olan bu kişinin Barselona’dan sonra Fransa’ya kaçtığı da edinilen bilgiler arasındaydı.  

12 KİŞİLİK ÇETENİN BAŞI ESKİ UYUŞTURUCU KAÇAKÇISIYDI

Toplamda 12 kişi oldukları sanılan ve DAİŞ üyesi olduğu sanılan bu çete grubunun 5 üyesi Cambrils’deki çatışmada, ikisi de Alcanar’daki bir evde gaz tüplerinin patlaması sonucu ölmüştü. Çeteye üye olduğu sanılan 4 kişi de gözaltına alınmıştı.

Gaz tüpleri ve bombalı yeleklerle çok daha büyük bir katliam planlayan çetenin liderinin 4 yıl uyuşturucu satma suçundan hapis yatan ve son yıllarda Belçika ile İspanya’da ‘imam’ olarak camilerde görev alan Abdelbaki es Satty olduğu bildiriliyor. Es Satty, Alcanar şehrindeki hücre evindeki patlamada ölmüştü.