Bahreyn’de İran’a karşı ‘güvenlik’ toplantısı

ABD ile İran arasında Körfez’deki gerilim artarken, Bahreyn’de ‘deniz ve hava güvenliği’ ile ‘İran tehdidine’ karşı alınacak önlemler masaya yatırılacak.

Resmi haber ajansı BNA’nın haberine göre, ABD’nin beşinci büyük deniz gücünün bulunduğu Bahreyn’de uluslararası bir toplantı düzenlenecek. BNA’ya göre toplantı, ABD ve Polonya’nın iş birliğiyle düzenleniyor.

Ajansın haberine göre toplantının konu başlıkları arasında ‘deniz ve hava güvenliği’ ile ‘İran tehdidine karşı alınacak önlemler’ bulunuyor. Ancak haberde söz konusu konferansın hangi tarihte yapılacağına dair herhangi bir bilgi verilmedi.

Basra Körfezi’ndeki gerginlik son aylarda giderek tırmanıyor. Körfez’e açılan Irak, Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerin tümü, çıkardıkları petrol ve gazı ancak İran’ın kontrolünde bulunan Hürmüz Boğazı’ndan geçirerek ihraç edebiliyor. Buradan geçen petrol, tüm dünyadaki petrolün üçte birine denk geliyor.

Bölgedeki gerginlik, Haziran ayında bir Amerikan insansız hava aracının İran tarafından düşürülmesiyle tırmanmıştı. Karşılıklı tehditlere rağmen İran’a herhangi bir karşılık verilmese de dün bir İran dronunun ABD tarafından düşürüldüğü duyurulmuştu.