Bahreyn, Şeyh Kasım’ın sürgünü için Irak'ın kapısını çaldı

Bahreyn yönetiminin Şii dini lider Şeyh Kasım'ın Necef'e sürgün edilmesi için Irak'a bir heyet gönderdiği iddia edildi.  

Bahreyn yönetiminin Şii dini lider İsa Kasım'ı Necef'e sürgün etmek için Irak'a teklif götürdüğü iddia edildi. El Meyadin televizyonunun geçtiği habere göre, Bahreyn yönetimi, Kasım'ın Irak'ın Necef kentine sürgün edilmesi için Irak Başbakanı Haydar El Ebadi'ye bir heyet gönderdi. Haberde, Ebadi'nin "Kasım'a destek verdiği" ve söz konusu teklifi kabul etmediği iddia edildi.

Bahreyn'de 23 Mayıs günü Şeyh İsa Kasım'a bir yıl hapis cezası verilmiş ve mallarına el konulma kararı alınmıştı. Bunun üzerine binlerce Şii, Diraz'da Kasım'ın evinin önüne toplanmış ve protesto eylemleri düzenlemişti. Polisin eylemcilere saldırmasıyla 5 kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi yaralanmış ve 280 kişinin ise gözaltına alınmıştı.

75 yaşındaki Şeyh Kasım, Haziran 2016'da "mezhepçilik, şiddet propagandası yapmak ve dış güçlerin çıkarları doğrultusunda çalışmak" iddialarıyla vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Nüfusun çoğunluğunun Şii olduğu Bahreyn'de Suudi Arabistan yanlısı rejim, Kasım'ı İran yandaşlığıyla suçluyor.

Bu arada Kasım'ın hala Diraz'daki evinde bulunduğu ve ev hapsi için herhangi bir kararın kendilerine iletilmediği öğrenildi.