Avusturya'da zafer muhafazakarlar ve aşırı sağcıların!

Avusturya'da dün yapılan seçimlerde zafer muhafazakarlar ile aşırı sağcıların oldu.

Yeşiler'in ve sol partilerin oy kaybettiği seçimler, 4 yıldır Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) lideri Sebastian Kurz'u başbakanlığa taşıdı.

Avusturya'da 7 milyona yakın seçmenin sandık başına çağrıldığı seçimlerde zafer, seçim meydanlarında göçmen ve mülteci karşıtı söylemleriyle öne çıkan ülkenin genç siyasetçisi 31 yaşındaki Sebastian Kurz'un oldu.

Kurz'un lideri olduğu muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) diğer seçimlere göre oyunu yüzde 7 artırarak yüzde 31'e ulaştı. Başbakan Christian Kern'in lideri olduğu Sosyal Demokrat Parti (SPÖ)'nün oy oranı ise yüzde 26 ile sınırlı kaldı.

Seçimin bir diğer galibi ise aşırı sağcılar oldu. İslam karşıtı söylem ve afişlerle seçim kampanyasını yürüten Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) yüzde 25'lik bir oranla üçüncü parti oldu. Dünkü seçimlerin kaybedeni ise Yeşiller ve sol partiler oldu. Bir önceki seçimde yüzde 12 oy alan Yeşiller'in oy bu kez yüzde 5'in altına düştü.

AVUSTURYA'DA SAĞCI HÜKÜMET ZAMANI

Bu sonuçlar göz önüne alındığında Avusturyalıların yarısından fazlası oyunu sağ cephe için kullandı. Seçim sonrası partililerine seslenen ve Avrupa'nın en genç başbakanı olmaya hazırlanan Kurz ise ülkesinde yeni bir dönem başlatacaklarını söyledi.

Avusturya'da yıllardır süren sosyal demokratlar ve muhafazakarlar arasındaki büyük koalisyon hükümetleri yerine aşırı sağcı FPÖ ile bir hükümet kuracağı belirtiliyor. En son 2000 yılında hükümette yer alan yabancı düşmanı FPÖ, o dönem Avrupa Birliği'nin Viyana'ya sert tepki göstermesine yol açmıştı.

Bosna Savaşı'ndan kaçarak Avusturya'ya kaçan göçmen bir ailenin çocuğu olmasına rağmen Sebastian Kurz seçim meydanlarında göçmen politikasının değiştirilmesini, mültecilere kapıların kapatılmasını, yabancılara verilen sosyal yardımların kesilmesini istiyor.

Kurz'un liderliğinde Viyana'da kurulacak bir sağcı hükümetin ise Brüksel'i zorlayacağı belirtiliyor. Avusturya, 2018'in ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstelenecek. Kurz ise dışişleri bakanlığı döneminde özellikle Erdoğan rejimine yönelik daha fazla yaptırımların uygulanmasını ve Ankara ile üyelik müzakerelerin durdurulmasını sıkça dile getiren isimlerden birisiydi.