Avrupa’nın ‘gaz şoku’na karşı çözümleri var mı?

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Avrupa'nın "Rus gazından bağımsız hale gelmek için çözümlere" sahip olduğunu açıkladı.

Fransa'daki tüketiciler için gaz fiyatlarının 2022'nin sonuna kadar “bloke” edileceğini belirten Le Maire, Rusya ile yaşanan krizle bağlantılı "gaz şoku" ve kıta üzerindeki sonuçları ile başa çıkmak için bir dizi Avrupai çözümlerin olduğuna dikkat çekti.

Le Maire, "Bağımsızlık tüm Avrupa devletlerinde aynı değil, Fransa Rus doğalgazı arzında yüzde 20 bağımlı, Avrupa ortalaması yüzde 40, Almanya yüzde 55 ve bazı devletler tamamen bağımlı” dedi.

Örneğin Finlandiya’nın yüzde 100 Rus gazı olduğunu ifade eden Le Maire, bu yazdan itibaren gazın depolanmasını hızlandırmayı planladıklarını söyledi.

Le Maire, "2022 kışını karşılamak için yüzde 90 dolum ve depolamaya" ihtiyaç olduğu tahmininde bulundu.

Esas sorunun şimdi değil “2022-23” kışı oluğunu söyleyen Bruno Le Maire, "İkinci olasılık: Blok oluşturmak ve daha düşük fiyatlar elde etmek için ortak grup alımlarıdır (…) "Üçüncü şey, diğer üreticilerin tedariklerini çeşitlendirmeye çalmaktır” dedi.

Fransız Bakan’ın sözünü ettiği dördüncü yol, “LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminallerinin işleyişinin iyileştirilmesi” şeklinde öne çıkıyor.

Le Maire, "İspanya'da yedi tane var, Fransa'da dört tane var ve ne yazık ki Almanya'da yok, terminallerin işleyişini 'daha iyi bir getiriye sahip olacak şekilde' iyileştirebiliriz" şeklinde konuştu.

Fransız Bakan, Engie gaz grubunun liderleriyle terminallerin "işletimini nasıl iyileştireceklerini" görüştüğünü sözlerine ekledi.

Le Maire, “gaz şoku”na karşı biyokütle ve biyogazdan oluşan son bir çözümden bahsederken, "Fransa'da üretilen ve Rus gazından bağımsız olmayı mümkün kılacak alternatif çözümler" ifadesini kullandı.

Bakanlığının endüstriyel olsun ya da olmasın gaz tüketicilerini "incelediğini" doğrulayan Bakan Le Maire, özellikle gaz kullanan şeker üreticilerine atıfta bulunarak, büyük tüketiciler için "bir dizi destek önlemi önereceğim" dedi.

Engie Genel Müdürü Catherine MacGregor Rus gazı ithalatının tamamen durdurulması olasılığına karşı hazırlık yaptıklarını belirtti.

Echos gazetesine konuşan MacGregor, “benzeri görülmemiş fiyat şoku”nun hükümetlerin müdahalesini gerektirdiğini söyledi. MacGregor, özellikle “tavan fiyat” ve “talep sınırlaması” için hükümetlerin müdahale etmesi gerektiğinin altını çizdi.