Avrupa Komisyonu Erdoğan’ı seçimlere saygıya çağırdı

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarına saygı göstermeye çağırdı.

Alman Welt Am Sonntag gazetesine bir mülakat veren Frans Timmermans, “Türkiye son yıllarda Avrupa değerlerinden büyük hızla uzaklaştı. Bu durumun iktidar partisi AKP’nin seçim sonuçlarına saygı göstermemesi ile ağırlaşmamasını umut ediyorum” dedi.

Partilerin seçim sonuçlarından şüphe ettiklerinde incelenmesi için başvuru yapma hakkının olduğunu hatırlatan Timmermans, “Ama Türk makamlarının seçim sonuçlarını bağımsız bir şekilde inceleyebilmesi ve AKP’nin de sonuç olarak kabul etmesi önemlidir” şeklinde konuştu.

Timmermans, “Bizim beklediğimiz budur, çünkü demokrasi budur” diye ekledi.

Ülke vatandaşlarının Avrupa değerlerine bağlı partilere oy kullanmasının hükümete açık bir sinyal olduğunu ifade eden Timmermans, “Erdoğan bunu kabul etmeli ve kendi politikasının Avrupa değerlerine yakınlaştırmalı” diye belirtti.

Türkiye ile Avrupa arasındaki üyelik müzakerelerinin tamamen koparılmasının, ülkenin Avrupa yanlısı güçleri için bir hata olacağını da sözlerine ekleyen Timmermans, Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaştığını hatırlattı ve şöyle dedi: “Ama kapıyı şimdi kapatmak ve üyelik müzakerelerini keserek tamamen kapatmak, Avrupa Birliği’nin çıkarına değildir.”