Avrupa'dan art arda tepkiler: Şantajdan vazgeçin!

Avrupa’da bir çok hükümet ve kurum yetkilisi, Türk rejiminin mülteci şantajına tepki gösterdi. Merkel, “kabul edilemez” derken, Göçmen Komiseri “Kimse AB’ye şantaj yapamaz” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, , “Türkiye’nin İdlib konusunda çok büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığını anlıyorum. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti memnuniyetsizliğini mültecilerin sırtından değil, AB’ye diyalog yoluyla ifade etmeli. Benim için takip edilecek yol bu değil” diye konuştu.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de bugün yaptığı açıklamada, Türkiye ile AB arasında 2016’da kabul edilen mülteci mutabakatının hâlâ geçerli olduğunu söyledi.

Erdoğan konuya ilişkin bu Pazartesi yaptığı açıklamada "Aylar önce 'Eğer bir yük paylaşımına girilmezse kapıları açarız' dedim. Ciddiye almadılar, kapılar açılınca şimdi de telefon üstüne telefon geliyor. Kapatın kapıları diyorlar. Dedik o iş bitti. Bundan nasibinizi siz alacaksınız" diye tehdit etmişti.

RUTTE: TÜRKİYE SINIRI KAPATMALI

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Türk devletinin şimdi yaptıklarının AB ile Türkiye arasında 2016 yılında yapılan anlaşmaya aykırı olduğunu belirterek, "Şu anda yaptıkları anlaşmalara aykırı. Türkiye sınırını yeniden kapatmalı. Avrupa'nın bu konuda birleşerek, Türkiye'nin tavrının kabul edilemez olduğunu ve bu yaptığı ile anlaşmaları ihlal ettiğini bildirmesi gerekir" ifadelerinde bulundu.

SCHINAS: KİMSE ŞANTAJ YAPAMAZ

Avrupa Birliği Göçmen Komiseri Margaritis Schinas, Türk devletinin yeni mülteci akını ile tehdit etmesine tepki göstererek, “Kimse AB’ye şantaj yapamaz” dedi. Schinas, “Şu an olduğu gibi Avrupa Birliği bir teste maruz kaldığı her seferinde, birlik üstün gelmeli” diye ekledi.

Türk rejimi geçen hafta İdlib’de onlarca kayıp verdikten hemen sonra yeniden mültecileri bir silah olarak kullandı. Binlerce mülteciyi sınıra taşıyan Erdoğan rejimi yeni tehditlerde bulundu. Erdoğan, bu Pazartesi yaptığı açıklamada yakında milyonlarca göçmenin Avrupa’ya doğru yöneleceğini söyledi.

FRONTEX’TEN OPERASYON

Avrupa Birliği’nin sınırları kontrol kurumu Frontex, Yunanistan’a destek amacıyla hızlı bir operasyon başlatmayı kabul etti. Daha önce takviye birlikler gönderen Frontex, tüm AB üyesi ülkeler ile derhal katkıda bulunmasını istedi. Yunanistan da sınırlarında üst düzey güvenlik alarmı verdi.