Avrupa’daki Romanlara yönelik ayrımcılığa karşı harekete geçilmeli

Avrupa Roman Taban Örgütü tarafından hazırlanan bir raporda Roman nüfusun ciddi bir ayrımcılığa tabii tutulduğu ifade edilerek ülke hükümetleri ve AB’ye buna karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Roman ve Sinti topluluklarının yaşam koşullarını belgeleyen rapora göre, Romanlar Avrupa'nın en büyük ve en dezavantajlı azınlığı.

Rapor, Romanların sağlık sektöründe önemli ölçüde eşitsiz muamele gördüğünü belirtiyor. Roman toplumunun her beş üyesinden biri kronik hastalıklardan muzdaripken, her dört kişiden birinin sağlık sigortası bulunmuyor. Ulusal çalışmalardan elde edilen veriler, Roman toplumunun birçok AB üyesi ülkede sağlık hizmetlerine erişimde ciddi zorluklar yaşadığını ortaya koyuyor.

Raporu hazırlayan İsveçli aktivist Sureyya Post'a göre rakamlar, Eşitlik, Kapsayıcılık ve Siyasi Katılım için 2020 AB Roman Stratejik Çerçevesi'nden bu yana koşulların iyileşmediğini gösteriyor. Post COVID salgınının durumu daha da kötüleştirdiğini ifade ediyor.

Bugün hala Roman nüfusunun yarısından fazlasının, %61'inin, yeterli konut ya da suya erişimi yok; çocukların üçte biri, %31'i, yiyecek uygun gıdaları olmadığı için açlık çekiyor.

Raporda AB ve üye ülke hükümetlerinin Romanların hem temel haklarının güvenceye alınması hem de siyasi katılımının sağlanması için harekete geçilmesi gerektiği vurgulanıyor.