Atina: ‘Provokasyon’; ABD: ‘Hayal kırıklığı’

Farklı ülke ve kurumlardan Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine tepkiler gelirken, Yunanistan, kararın ‘provokasyon’ olduğu uyarısında bulundu.

 Tarihi bir Bizans kilisesi olan Ayasofya, 1934’te alınan Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştü. On yıllardır siyasal İslamcı ve milliyetçi faşizmin propagandasının bir parçası olan Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi vaadi, dün Danıştay’ın söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesiyle hayata geçirilmişti.

AKP-MHP faşizmi ve Erdoğan’ın birçok uyarıya rağmen içinde bulundukları kriz durumu ve kitle desteğini kaybetme kaygısıyla Danıştay eliyle aldıkları bu karar, birçok ülke ve kurum tarafından tepkiyle karşılandı.

UNESCO: HİÇBİR DİYALOG KURULMADAN ALINAN BİR KARAR

Birleşmiş Milletler Kültürel Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından yapılan açıklamada, karardan duyulan üzüntü paylaşıldı. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, kararın hiçbir ön diyalog kurulmadan tek yanlı alındığına işaret etti. Azoulay, bu yönlü görüşünün UNESCO nezdindeki Türkiye temsilcisine iletildiğini de belirtti.

UNESCO Direktörü, Ayasofya’nın İstanbul’un Dünya Kültür Mirası’na alınan tarihi kentin önemli parçalarından biri olduğunu hatırlatırken, müze statüsünün Ayasofya’nın evrensel yönüne işaret ettiğinin altını çizdi.

UNESCO yönetiminden yapılan bir başka açıklamada ise, Ayasofya’da yapılacak herhangi bir düzenlemenin kurumdan bağımsız kararlaştırılmaması gerektiği uyarısı yapıldı.

YUNANİSTAN: PROVOKASYONDUR!

Yunanistan’dan yapılan açıklamada ise, kararın medeni dünyaya karşı bir provokasyon olduğunun altı çizildi.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, “Erdoğan’ın yönettiği milliyetçilik, ülkesini 6 yüzyıl geriye götürüyor” dedi. Mendoni, Danıştay’ın aldığı kararın Türkiye’de hiçbir şekilde yargı bağımsızlığının olmadığının da kanıtı olduğunu vurguladı.

Mendoni, Ayasofya’nın tüm insanlığa ait olduğunu ve herhangi bir inançtan bağımsız konumda bir eser olduğunu da söyledi.

Rus Ortodoks Kilisesi’nden yapılan açıklamada ise, tüm dünyadaki milyonlarca Hristiyan tarafından paylaşılan endişelerin dinlenmediği vurgulandı.

ABD: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetiminden yapılan açıklamada da karara tepki gösterildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Türk hükümetinin Ayasofya’nın statüsünü değiştirme kararından dolayı hayal kırıklığına uğradık” dedi.

Ortagus, Ayasofya’nın ziyaret etmek isteyen herkese açık olacağına dair hükümetin ettiği vaadin not edileceğini ve bunun takip edileceğini de vurguladı.