Arap Birliği’nden İran’a karşı Fas’a destek

Arap Birliği, Fas Krallığı’nın İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesi ardından dayanışma açıklamasında bulundu.

Arap Birliği sözcüsü Mahmud Afifi, İran’ın “Krallık’ın iç işlerine tehlikeli müdahaleleri” karşısında Fas ile “dayanışma” içerisinde olduklarını açıkladı.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Salı günü yaptığı açıklamada İran’ın Hizbullah vasıtasıyla Batı Sahra bağımsızlık hareketi Polisario Cephesi’ne silah sevkiyatı yaptığına dair “inkar edilemez kanıtlara sahip olduklarını” açıklamıştı. Bakan, Çarşamba günü yaptığı yeni açıklamada bu silah teslimatlarının karadan havaya Strela “Sam 9” ve “Sam 11” füzeleri içerdiğini belirtti.

Fas Dışişleri Bakanlığı, Salı günkü açıklamasında İran ile diplomatik ilişkilerini kesme kararının “mevcut bölgesel veya uluslararası gelişmelerle bir ilgisi olmadığını” savunmuştu. Bakanlık, bu açıklama özellikle ile Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilimler ve Ortadoğu’daki krizleri ima etmişti. Ancak İran ile diplomatik ilişkileri olmayan Suudi Arabistan ve Bahreyn de bu kararı desteklemişti.

İran ve Suudi Arabistan arasında Ocak 2016’dan bu yana diplomatik ilişkiler bulunmuyor. Her iki güç de bölgede nüfuz mücadelesi yürütüyor. Özellikle Suriye, Yemen ve Lübnan sahasında karşı karşıya geliyorlar.

Fas’ın aldığı kararın ABD, İsrail ve Suudi Arabistan son zamanlarda İran karşıtı tutumunu sertleştirmesi ardından gelmesi dikkat çekti. Her üç ülke de İran’ı Ortadoğu’da egemenlik kurmaya çalışmak ve istikrarsızlaştırmakla suçluyor.

Fas, 2009 yılının başında da Tahran’ın Krallık’taki dini faaliyetlerini gerekçe göstererek diplomatik ilişkilerini kesmişti. Bu ilişkiler 2014 yılında yeniden başlamıştı.

İran rejimi, Lübnan Hizbullah örgütü ve Polisario, blok halinde suçlamaları reddederek, Magreb’i Ortadoğu krizine çekmeye yönelik “büyük bir yalan” olduğunu belirtti.

Dolaylı olarak zan altında bırakılan Cezayir de tepki gösterdi. Fas Dışişleri Bakanı Burita, Cezayir’deki İran büyükelçiliğinde bulunan bir “unsur” vasıtasıyla Polisario’ya silah gönderildiğini söylemişti.

266 bin kilometrekarelik Batı Sahra çölü, henüz bir statüye bağlanmamış bir toprak parçası olarak duruyor. Burada Polisario bağımsızlık mücadelesi veriyor. Batı Sahra’nın büyük bölümü Fas’ın kontrolünde bulunuyor ancak Polisario, kendi kaderini tayin etmek için referandum istiyor. Fas ise kendi egemenliği altında tüm otonomi taleplerini reddediyor. Taraflar arasında 1991 yılında ateşkes yapılmıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de geçen Cuma günü kabul ettiği bir kararda Batı Sahra çatışmasında tarafları önkoşulsuz olarak müzakerelere çağırdı ve BM’nin bölgede referandum düzenlenmesinden görevli misyonunun görev süresini altı ay daha uzattı.