AP seçimleri: En düşük katılım oranı yine gençlerde olacak

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 9’uncu dönem seçimleri için 23-26 Mayıs tarihleri arasında sandığa gidilecek, seçimlere özellikle gençlerin büyük oranda ilgisiz kalacağı öngörülüyor.

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış kararı alması nedeniyle parlamenter sayısının 751’den 705’e düştüğü AP’nin yeni dönem seçimlerinde katılımın geçen dönemlerde olduğu gibi düşük kalması bekleniyor. 1979’da henüz 9 ülkenin AB üyesi olduğu bir dönemde yapılan ilk AP seçimlerine katılım yüzde 61,99 olurken, o tarihten bu yanaki diğer 7 seçimde de katılım oranı düşmeye devam etti.

2014’te bu oran yüzde 42,65’e kadar gerileyerek, bugüne kadarki en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.

Ancak yapılan son anketler, bu yılki seçimlere geçmiş dönemlerde olduğu gibi en düşük katılımın gençler arasında olacağını gösteriyor.

AB’nin en büyük ülkesi Almanya’da 2014’deki AP seçimlerine katılım yüzde 48’de kalırken, 21-24 yaş arası gençlerde bu oran yüzde 35,3 seviyesinde gerçekleşmişti. 18-21 yaş grubunda ise yüzde 39,6 gibi yine düşük bir oran kaydedilmişti. Tahminler, bu yılki seçimlere de en düşük katılım oranlarının yine gençlerde olacağı yönünde. AB’ye en fazla sempatiyle bakan gruplardan olan üniversite öğrencileri arasında dahi katılımın yüzde 40’ı aşamayacağı öngörülüyor.

HER 10 FRANSIZ GENÇTEN 4’Ü SEÇİM OLACAĞINI DAHİ BİLMİYOR

AB’nin en büyük ikinci ülkesi Fransa’da yapılan bir ankete göre de, 18-25 yaş arası gençlerin dörtte üçü 25-26 Mayıs’ta yapılacak AP seçimlerinde sandığa gitmeyecek. IFOP tarafından Nisan ayında yapılan bir ankete göre, ülkedeki gençlerin sadece yüzde 79’u seçmen listelerine kayıtlı iken, AP seçimlerinde oy kullanacağını söyleyenlerin oranı yüzde 23’te kalıyor.

Fransa’daki gençlerin yüzde 70’inden fazlası AB ve politikalarıyla ilgili olmadığını beyan ederken, yüzde 42’sinin bu ay AP seçimlerinin yapılacağından dahi haberdar olmadığı sonucu çıktı.

Avusturya’da ise geçtiğimiz aylarda öğrenciler arasında yapılan bir ankette, AP seçimlerinde oy kullanma isteyenlerin oranı yüzde 55 olarak gerçekleşmişti.

YÜZDE 13 İLE YÜZDE 90 ARASI ORANLARDA KATILIM VARDI 

2014 yılındaki son seçimlerde ortalama katılım oranı yüzde 42,6’da kalırken, oy kullanmanın zorunlu olduğu Belçika’da yüzde 89,6, Lüksemburg’da ise yüzde 85,5 oranında katılım gerçekleşmişti. Fransa yüzde 42,4 ile AB ortalamasına en yakın oranda kalırken, Malta, Yunanistan, İtalya, Danimarka, İrlanda, İsveç, Almanya, Litvanya, Avusturya, Kıbrıs ve İspanya’da katılım oranları yüzde 44 ile 75 arası oranlarda değişmişti.

Ancak Fransa ve Hollanda gibi AB’nin kurucu üyeleri ile Britanya dahil olmak üzere birçok ülkede yüzde 13 ile 42,4 arasında değişen oranlarda katılım yaşandı. En düşük katılım yüzde 13 ile AB’ye 2004 yılında katılan Slovakya’da görüldü. Ayrıca seçimlere katılımın AB ortalamasının üzerinde olduğu ülkelerin çoğu 2004 yılından sonra birliğe dahil olanlardan oluşuyor.