Amerikan ordusu Afganistan’dan çekilmeye başladı

Amerikan ordusu, Talibanlarla yapılan anlaşma ardından Afganistan’dan çekilmeye başladı.

Afganistan’daki Amerikan birliklerinin sözcüsü Sonny Leggett, anlaşma kapsamında gelecek 135 gün içerisinde asker sayısını 8 bin 600’e düşürmek için çekilmeye başladıklarını bildirdi.

Sözcü, El Kaide ve DAİŞ’e karşı operasyonlar ile Afgan güçlerini desteklemek için “gerekli askeri tüm olanakların” Afganistan’da tutulmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Talibanlar, ABD ile yapılan müzakereler sonucunda 22 Şubat günü kısmi bir ateşkes yapılmıştı. Sürecin sonunda 29 Şubat günü Katar’ın Doha kentinde ABD ile Talibanlar bir anlaşmaya imza atmıştı. Talibanların güvenlik garantileri vermesi karşılında ABD ve ittifakları da 14 ay içerisinde ülkedeki güçlerini tamamen çekmeyi taahhüt etti. ABD ayrıca güçlerini çekmeyi, Talibanların Afgan hükümeti ile müzakereleri başlatma koşuluna dayandırdı.

Afgan hükümeti ile Talibanlar arasındaki müzakerelerin 10 Mart’ta başlaması gerekiyor. Ancak, belirlenen tarihte müzakerelerin başlayıp başlamayacağı henüz netlik kazanmadı. Zira Afganistan’da Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile seçimleri kaybeden rakibi Abdullah Abdullah, bu Pazartesi günü kendilerini cumhurbaşkanı ilan etti. Afganistan, müzakereler beklenirken kurumsal krize girdi.