Amerikan istihbaratına göre Rusya büyük bir işgale hazırlanıyor

Amerikan istihbaratı Rusya’nın Ukrayna’da büyük ölçekli bir işgal için hazırlıklarını arttırdığını iddia etti.

Amerikalı yetkililer Rusya’nın Ukrayna sınırındaki hareketliliğine ilişkin Kongre’deki seçilmişleri ve ABD’nin Avrupalı ortaklarını bilgilendirdi.

Moskova’nın Ukrayna sınırlarına 110 bin asker yığdığı ve iki hafta içerisinde bir operasyon başlatmak için yeterli bir kapasite oluştuğu belirtiliyor.

Yetkililer Amerikan istihbaratının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in saldırıya geçme konusunda bir karar alıp almadığını tespit etmediğini ifade etti.

‘48 SAATTE KİEV KUŞATILIR’

ABD’li yetkililer Ukrayna sınırlarında arttırılan askeri hareketliliği göz önüne alarak, Rusya’nın şubat ortasında 150 bin askerle büyük ölçekli bir işgalde bulunmak için yeterli güce sahip olduğunu savundu.

Aynı yetkililer Putin’in radikal bir tercihte bulunması halinde 48 saat içerisinde Ukrayna’nın başkentini kuşatabileceği ve Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yi devirebileceği konusunda uyardı.

25 İLA 50 BİN SİVİL ÖLEBİLİR

Amerikalılar ayrıca böyle bir savaşın 25 bin ila 50 bin sivil, 5 bin ila 25 bin Ukraynalı asker ile 3 bin ila 10 bin Rus askerin ölümüne neden olabileceği tahmininde bulundu. Bununla birlikte 1 ila 5 milyon kişilik mülteci akışı yaşanabileceği, bunların çoğunlukla Polonya’ya yönelebileceği kaydedildi.

Ukrayna krizi çerçevesinde ABD de Polonya’ya asker gönderdi. İlk askerler Cumartesi günü ulaştı.

Rusya işgal niyetinde olmadığını, sadece güvenliğini garantiye almak istediğini savunuyor.

Moskova ayrıca Belarus ile birlikte ortak askeri tatbikatlar başlattıklarını açıkladı.