Almanya Mein Kampf adlı tiyatro oyununu yasaklamayacak

Anti semitizm tartışmalarının devam ettiği Almanya’da bir mahkeme, Hitler’in ırkçı teorilerini yaydığı Mein Kampf (Kavgam) kitabıyla aynı adlı bir tiyatro oyununu yasaklamayı reddetti.

Macar tiyatro yazarı George Tabori’nin 1987 yılında yazdığı Mein Kampf adlı oyunun Konstanz’da yapılacak prömiyerinin yasaklanması istenmişti. Zira oyunun oynanacağı tiyatro, gösteri esnasında üzerinde Nazilerin sembolü gamalı haç bulunan pazıbentlerden takacak herkese ücretsiz giriş hakkı tanıyacağını duyurmuştu.

Nazi sembollerinin taşınmasının yasak olduğu Almanya’da Mein Kampf adlı mizahi oyunun yasaklanmasına ilişkin başvuru ise reddedildi. Konstanz şehrindeki başvuruya verilen cevapta, sanatsal özgürlükler kapsamında böylesi bir yasak getirilemeyeceği savunuldu.

Ancak oyunun Nazi lideri Adolf Hitler’in doğum günü olan 20 Nisan’da oynanacak olması da birçok Yahudi kuruluşunun tepkisini çekmişti.

HİTLER’İN YAZDIĞI MEİN KAMPF’I ASLINDA BİR YAHUDİ HEDİYE ETMİŞ!

George Tabori’nin yazdığı Mein Kampf adlı oyunda, Hitler’in iktidara doğru yükselmeden önce 1924 yılındaki hapis dönemi farklı mekanlarda mizahi bir dille ele alınıyor. Başarısız bir ressam olan Hitler’in evsizler için bir barınma evinde Schlomo Hertzl adlı bir Yahudi ile yaşadıklarını anlatan oyunda, bazı imalar da öne çıkıyor.

Oyuna göre, siyonizmin önde gelen teorisyeni Theodor Hertzl ile aynı soy ada sahip Schlomo adlı yaşlı Yahudi, politikaya atılmaya karar veren Hitler’e bir kitap hediye ediyor. Kitabın adı ise, gerçek hayatta Hitler’in cezaevindeyken yazdığı Mein Kampf’tan başkası değil.

SOYKIRIMI İNKARCI TEORİLER NEDENİYLE TEPKİ ÇEKİYOR

Son yıllarda özellikle Yahudi Soykırımı’nı inkar edenlerin sıkça dillendirdiği teorilerin olduğu biliniyor. Bunlar arasında Hitler’in aslında Yahudi olduğu; Hitler’in iktidara gelmesini siyonistlerin sağladığı; Yahudi Soykırımı’nı sırf İsrail’in kurulmasına Yahudileri ikna etmeki için yaptığı veya soykırımın aslında hiç olmadığı gibi birçoğu inkarcı iddialar var.

Tiyatro oyununda Hitler’in ırkçı kitabını bir Yahudi’den alıyor olması da, inkarcı iddialarla birleştiğinde Yahudi halkında tepki görüyor.

Son olarak başkent Berlin’de aslında İsrailli Arap olan bir gencin hediye olarak aldığı kippası nedeniyle ırkçı saldırıya maruz kalması gündeme oturmuştu.