Almanya ilk kez silahlı insansız hava araçları satın alacak

Alman Parlamentosu Savunma Komisyonu, İsrail’den silahlı insansız hava aracı satın alınmasına yeşil ışık yaktı.

Ukrayna savaşı ile birlikte Almanya, silahlanma konusundaki tabuları yıkarak, askeri harcamalarını rekor düzeyde arttırdı.

Son olarak Savunma Komisyonu, Almanya açısından bir ilk olan silahlı insansız hava araçlarını satın alma konusunda yeşil ışık yaktı.

Bu onay, İsrail’den Heron TP modeli 140 adet drone alınmasını içeriyor.

Savunma Bakanlığı bu araçlardan 60’ını eğitime, 80’ini de “operasyonel kullanıma” ayıracak.

Araçların toplam maliyeti 152,6 milyon euro olarak ifade edildi. Dronelerin iki yıl içerisinde teslim edilmesi bekleniyor.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre droneler özellikle “yurtdışında görevli olan askerlerin korunmasına katkı” sunacak.

Almanya 2018 yılında da Heron TP dronelerini satın almaya karar vermişti ancak dönemin koalisyon ortağı Olaf Scholz öncülüğündeki sosyal demokrat parti silahlanmaya karşı çıkmış ve drone projesi sonuçlanmamıştı.

Bugün hükümetin başında Olaf Scholz var. Karşı çıktığı projeyi bugün savunan ve sonuçlandıran pozisyonda yer alyor.

Almanya özellikle Ukrayna savaşını gerekçe göstererek şubat ayı sonunda tarihi bir dönüş yapmıştı. Scholz, ulusal orduyu modernize etmek için istisnai olarak 100 milyar euroluk paket açıklamış ve bundan böyle her yıl yurt içi hasılanın en az 2’sini savunmaya harcayacaklarını duyurmuştu.