Almanya eski DAİŞ’liyi fişleme gereği bile duymamış!

Almanya’nın Hamburg kentinde yaşadığı ortaya çıkan DAİŞ çete üyesi Alman vatandaşı Omaima Abdi’yi güvenlik birimlerinin tehlikeli görmeyip hakkında hiçbir soruşturma açmadığı ortaya çıktı.

Dünyanın sempatiyle baktığı ve DAİŞ çetelerini tarihi bir yenilgiye uğratan YPG/YPJ’nin sembollerini yasaklayıp Rojava devrimi ve Suriye’deki demokratik güçlerle dayanışmayı kriminalize etmeye çalışan Alman devleti, insanlık düşmanı çete grubu DAİŞ saflarında yer alanlara ise herhangi bir yaptırım uygulamıyor.

Geçtiğimiz günlerde El-An televizyonu muhabiri Jenan Moussa, DAİŞ çete üyesi Omaima Abdi’nin, Rakka’nın QSD güçleri tarafından özgürleşmesinden sonra Almanya’ya döndüğü ve hiçbir şey olmamış gibi daha önceki hayatına kaldığı yerden devam ettiğini ortaya çıkarmıştı.

Hamburg Eyalet Meclisi’ndeki Sol Parti Grubu ise Alman vatandaşı Abdi’nin durumunu meclisin gündemine taşımış ve eyalet yönetiminin yanıtlaması talebiyle bir soru önerisini vermişti. Sol Parti Grup Eş Başkanı Cansu Özdemir’in hazırladığı önergede DAİŞ veya radikal gruplarla bağlantısı olup olmadığı sorulmuştu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi’nin oluşturduğu eyalet hükümeti ise Özdemir’in soru önerisine skandal bir cevap verdi. Eyalet hükümeti, DAİŞ’li Abdi’nin güvenlik açısından “hiç bir tehdit” oluşturmadığını ve bu yüzden güvenlik birimleri tarafından RADAR-iTE sistemine tabi tutulmadığını bildirdi.

KİM OLDUĞU UZUN BİR SÜREDİR BİLİNİYOR…

Alman Emniyet Müdürlüğü ve İsviçreli güvenlik birimleri tarafından geliştirilen RADAR-iTE sistemi, olağan şüpheli kişilere ilişkin bilgileri analiz ederek risk değerlendirmesi yapıyor. Ayrıca DAİŞ çete üyesine ilişkin birçok soruya ise hükümet yanıt vermekten kaçındı.

Bon yıllarda DAİŞ’li ve diğer radikal dinci grup üyeleri için kullanılan RADAR-iTE’ye bile tabii tutulma ihtiyacı bile görülmemesini sert sözlerle eleştiren Özdemir “Eyalet hükümetinin yanıtı DAİŞ tarafından işkenceye maruz kalan veya katledilen insanlar için şok edici bir yanıttır” diye konuştu.

Özdemir’e göre “Radikal İslamcı” ve “Cihatçı” olarak uzun bir süredir güvenlik birimleri tarafından tanınan ve Rakka’da DAİŞ savaşlarında yer aldığı herkes tarafından bilinmesine rağmen Abdi’nin elini kolunu sallayarak Almanya’ya gelmesini ve hakkında hiçbir inceleme yapılmaması bir skandal olarak değerlendiriliyor.