Almanya’dan Türkiye'ye sözde ‘yaptırım’

Alman hükümeti, tüm olağanüstü sorunlara rağmen Türkiye’ye ihracat yapan şirketlere verilen Hermes kredi garantilerini sınırlama kararıyla yetinecekken, geçen yıla oranla 400 milyon euro fazla garanti verilmesi ciddiyetten uzak olunduğunu gösteriyor.

AKP hükümetiyle yaşanan gerginlikler kapsamında Türkiye’ye karşı yaptırımlar arasında gösterilen Hermes kredi garantileri, ihracat ve yatırım yapan Alman şirketlerin olası zararlarını karşılamaya yönelik olarak veriliyor.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’yle çalışan Alman şirketlerine verilen kredi garantilerinin bu yıl 1,5 milyar euroyla sınırlı olacağı duyuruldu. Ancak bu garanti miktarı geçtiğimiz yıla oranla 400 milyon euro daha yüksek.

Alman Ekonomi Bakanlığı, 2015 yılında Türkiye’ye ihracat yapan şirketlere 2,1 milyar, 2016’da ise sadece 1,1 milyar euro Hermes kredi garantisi sunmuştu. Bu karar ile Alman hükümetinin Erdoğan ve AKP’yle son aylarda yaşadığı karşılıklı gerginliğe rağmen ciddi bir yaptırımın olmayacağı anlaşılıyor.

Öte yandan Başbakan Angela Merkel’in 24 Eylül’deki genel seçimlerden sonra nasıl bir tutum izleyeceği kestirilemiyor. Ancak geçtiğimiz haftalarda Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilişkilerin Alman seçimlerinden sonra düzelebileceği yönünde imalarda bulunmuştu.