Almanya’dan İran’a yaptırım!

Alman hükümet, İran’ın Avrupa’daki muhalifleri tasfiye faaliyetlerini gerekçe göstererek AB’nin mevcut yaptırımlarının da ötesine geçerek İran havayolları şirketi Mahan Air’i yasaklamak istiyor.

Bavyera gazetesi Süddeutsche Zeitung ile bölgesel NDR ve WDR medyasına göre, Federal Havacılık Ofisi, Mahan havayolu şirketine verilen işletme yetkisini askıya alacak.

İran Air’den sonra ikinci büyük havayolu şirketi olan Mahan Air, Düsseldorf ve Münih’e yönelik haftada dört uçuş gerçekleştiriyor. Tahran merkezli Mahan Air, İran Devrim Muhafızları’nın özel birliklerinden Kudüs Gücü’ne materyal ve teknik destek sunduğu gerekçesiyle 2011 sonunda ABD tarafından kara listeye alınmıştı. Washington, Devrim Muhafızları’nı terörist bir örgüt olarak değerlendiriyor.

ABD Hazine Bakanlığı, Mayıs ayından bu yana iki İran havayolu şirketinin 31 uçağına iniş izni veren tüm ülkeleri yaptırımla tehdit ediyor.

Washington yönetimi, Berlin büyükelçisi Richard Grenell yoluyla Alman gruplara sürekli baskı uyguluyor. ABD, Alman şirketlerin İran’dan çıkmasını istiyor. Şimdiye kadar Deutsche Bahn, Deutsche Telekom, Daimler ve Siemens gibi gruplar, İran’daki faaliyetlerini askıya aldı.

Avrupa Birliği de, Hollanda, Danimarka ve Fransa’da İranlı muhaliflere yönelik bir dizi cinayet ve komployu gerekçe göstererek Ocak ayı başında İran istihbarat servisleri ve iki sorumluya yönelik yaptırım kararı almıştı.

Ekim ayında, Danimarka İranlı gizli servisleri Ahvaz Kurtuluş Harketi’nin Danimarka’daki bir temsilcisine yönelik saldırı hazırlığı yapmakla suçlamıştı. Fransa da İranlı servisleri, Haziran 2018’de Paris’te İranlı Halkın Mücahitleri’nin yıllık bir kongresine yönelik saldırı girişiminde bulunmakla suçlamıştı.

İran suçlamaları reddederek, bu tür iddiaların Tahran ile AB arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik olduğunu savunuyor.