Almanya'da zafer aşırı sağcıların!

Almanya'da bugün yapılan genel seçimlerde zafer aşırı sağcılar oldu. Başbakan Merkel'in partisi CDU ve sosyal demokratların oy kaybettiği seçimde yabancı düşmanı aşırı sağcı AfD yüzde 13'lük oranla üçüncü parti oldu.

Almanya'da bugün 61 milyon seçmen Federal Meclis'in yeni üyelerini seçmek için sandık başına gitti. Sabah 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'e bitti. Katılım oranın yüksek olduğu seçimlerin ilk resmi sonuçlara göre sonuçlar şu şekilde:

- Başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) 2013 yılındaki seçimler göz önüne alındığında yüzde 8 oy kaybederek yüzde 33 oy sınırında kaldı.

 - İkinci sıradaki Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) yüzde 4,8 oy kaybederek yüzde 20 oy oranında kaldı.

- Sol Parti yüzde 0,4 oranında oyunu artırarak yüzde 9'a çıktı. Aynı şekilde Yeşiller Partisi de oy oranını yüzde 1 artırarak yüzde 9,9'a yükseldi.

- Hıristiyan demokratların liderliğindeki muhafazakar hükümetlerin vazgeçilmez küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5 civarında oyunu yükselterek yüzde 10'a çıktı.

- Mülteci ve göçmen karşıtı söylemleriyle seçim kampanyasını yürüten aşırı sağcı Almanya için Alternatif'in (AfD) ise mecliste üçüncü parti olarak yerini aldı.

SPD MUHALEFETTE KALMAK İSTİYOR

İlk sonuçların ardından gözler yeni hükümetin rengine çevrildi. Almanya'nın tarihinde ilk kez oy oranı bu kadar düşen sosyal demokratlar yeniden CDU ile büyük bir koalisyon hükümetinde biraraya gelmek istemiyor.

Sonuçların ardından açıklama yapan SPD lideri Martin Schulz muhalefette kaldıracaklarını bildirirken, başbakan Merkel ise Sol Parti ve AfD dışında bütün partilere kapılarının açık olduğunu söyledi. CDU'nun 220, SPD'nin 138, AfD'nin 87, Yeşiller Partisi'nin 62, Sol Parti'nin 59, FDP'nin 65 sandalye kazanması bekleniyor.

Bu sonuçlara göre CDU'nun küçük ortağı FDP ile hükümet kurmak için yeterli sandalyeye sahip değil. CDU, FDP ve Yeşiller Partisi'nin bir araya geldiği ve 'Jamaika hükümeti' (Jamaika'nın bayrağını çağrıştırdığı için) olarak adlandırılan bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor.

SCHULZ: SOSYAL DEMOKRASİ İÇİN ACI BİR GÜN

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU)'nun lideri Angela Merkel ilk sonuçların ardından yaptığı açıklamada partisinin seçimde stratejik hedeflerine ulaştığını söyledi. Sandıktan en büyük güç olarak çıktıklarını belirten Merkel "Hükümeti kurma görevi bize verildi, bir karşı hükümet kurulma şansı yok” şeklinde konuştu.

Partililerine seslenen SPD'nin başbakan adayı Martin Schulz ise seçim sonuçları için “Bugün Alman sosyal demokrasi tarihi için ağır ve acı bir gün” tanımını kullandı. Sol Parti cephesi ise seçim sonuçlarından memnun. Sol Parti'nin liderlerinden Sahra Wagenknecht, AfD'nin bu kadar büyük başarı elde etmesinin tek sorumlusunun bir önceki büyük koalisyon hükümeti olduğunu söyledi.