Almanya’da sağa karşı 400 binden fazla insan sokaklarda

Almanya’da Pazar günü yüz binlerce insan yine sağa karşı gösterilere katıldı. Polise göre hafta sonu ülke çapında 800 binden fazla kişi alanlara çıkarak uyum ve hoşgörüyü savundu.

Almanya çapında yüz binlerce insan Pazar günü demokrasi için ve aşırı sağcılığa karşı gösteri yapmak için yeniden sokaklara çıktı. Münih'te organizatörlere göre 250 bin kişinin katıldığı protesto, katılımcıların güvenliği garanti edilemediği gerekçesiyle iptal edilmek zorunda kaldı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de gösterilerin adresi Federal Parlamanto önü Brandenburger Tor oldu. Federal Meclis önünde organizatörlerin söylediğine göre 350 bin kişi AfD'yi ve aşırı sağcılığı protesto etti. Berlin polisinin 100 bin kişinin katıldığını belirttiği miting saat 16:00’da başladı.
Alman siyasi partiler, Fridays for Future ve sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden oluşan geniş bir ittifak Brandenburger Tor’da" "Demokratie verteidigen: Zusammen gegen Rechts" Demokrasiyi savunmak: Sağa karşı birlikte" sloganıyla bir protesto çağrısında bulunmuştu. Almanya tarihinin en büyük mitinglerinden biri olan gösteri saat 18:00’de resmi olarak son buldu.

Köln’de 50'den fazla parti, örgüt ve inisiyatifin bir araya gelerek oluşturduğu ittifak tarafından Deutzer Werft'ten şehir merkezine doğru bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Bremen kentinde binlerce kişi öğlen 12'de başlayan "Laut gegen Rechts" mitinginden önce kent merkezinde toplandı. Bremen kent merkezinde “Laut Gegen Rechts” sloganıyla düzenlenen mitingde, tertip komitesine göre 50 bin katılımcı yer aldı. Bremen Markplatz’daki mitingde ırkçı parti AfD ve aşırı sağa karşı düzenlene miting sonrası kitle Kurmanci Newroza Cejna Kurda ye stranının da içinde olduğu şarkılarla halaylar çekti, danslar yaptı, sloganlar attı.

Frankfurt'ta yaklaşık 35.000 kişi "Demokrasiyi savunun - Frankfurt AfD'ye karşı" pankartı altında Almanya'nın finans merkezinde yürüyen çağrıya katıldı. Benzer bir sayı, bazılarında "Naziler dışarı" gibi posterler taşıyan kuzeydeki Hannover şehrinde de ortaya çıktı.

Freiburg'da 25 bin kişinin katıldığı gösterinin sloganı “Birlik halinde demokrasiyi güçlendirin ve koruyun!” olurken Stuttgart, Dresden, Saarbrücken, Flensburg, Göttingen, Cottbus’da da on binlerce kişi “Faşizme karşı hep birlikte” sloganıyla yürüdü.

Braunschweig, Erfurt ve Kassel gibi şehirlerde ve birçok küçük kasabada da protestolar düzenlendi.

Cuma gününden hafta sonuna kadar, Pazar günkü Berlin de dahil olmak üzere Almanya genelinde yaklaşık 100 yerde gösteriler düzenlendi. Polise göre ülke çapında bu hafta sonu 800 binden fazla kişi alanlara çıkarak uyum ve hoşgörüyü savundu.

Politikacılar, kiliseler ve Bundesliga antrenörleri insanları AfD'ye karşı ayağa kalkmaya çağırdı.