Almanya’da köylüler kömür madenine karşı direniyor

Almanya’da kömür madeni için evleri gasp edilmek istenen köylüler, kömürden vazgeçilme sözleri verildiği bir dönemde ‘Maden hakkından önce İnsan hakkı’ sloganıyla direniyor.

Ülkenin en büyük eyaleti Nordrhein-Westfalen’da bulunan birçok köyde, RWE şirketinin işlettiği linyit kömürü madenleri nedeniyle çok sayıda köy boşaltılmak isteniyor. Düsseldorf şehri yakınlarındaki Garzweiler Madeni’ndeki kömür çıkarma faaliyetleri nedeniyle Keyenberg, Kuckum, Berverath, Oberwestrich ve Unterwestrich köylerinde yaşayan çok sayıda kişi, evlerini bırakmamak için hukuk mücadelesi başlatacak.

Köylüler, RWE şirketinin Almanya’nın en geç 2038’e kadar kömürden elektrik üretimini sonlandırma vaadini yaptığı bir dönemde köylülerin arazi ve evlerini istimlak etmek istemesine karşı çıkıyor.  Beş köyde yaşayan 13 kişiden oluşan ‘Maden hakkından önce İnsan hakkı’ adlı inisiyatif üyeleri, Düsseldorf’ta yaptıkları basın konferansıyla evlrini terk etmeyeceklerini duyurdular.

İnisiyatif üyeleri adına konuşan Avukat Dirk Teßmer, “Evini ve toprağını terk etmek zorunda kalmak insanların temel haklarına yönelik ağır bir saldırıdır” diye konuştu.

'BÖYLE BİR ZAMANDA OLMASI ANAYASAYA AYKIRIDIR'

RWE tarafından işletilen madenler için evlerin istimlak edilmesinin denk geldiği zamana dikkat çeken Avukat Teßmer, Almanya’nın geçtiğimiz haftalarda kömürden çıkma hedefini duyurduğunu hatırlattı.

Teßmer, “Evlerini terk etmelerinin tam da kömüre son verilmek istendiği ve iklimsel değişikliklerin yaşandığı bir dönemde iklime zarar veren linyit kömürü madenleri için istenmesi, zamanın ruhuna uygun olmadığı gibi anayasaya da aykırıdır” diye vurguladı.

EMSAL TEŞKİL EDECEK KARAR İÇİN ARAZİ SATIN ALDILAR

13 kişilik inisiyatif üyeleri, RWE ile NRW eyalet hükümetinin geri adım atmaması ihtimaline karşı hukuki yollarla da haklarını arayacak ve bu amaçla taktiksel bir hamle yaptılar. Bu kişiler evlerini RWE şirketine satmak yerine Keyenberg köyünde tam da maden ocaklarının olduğu bir alanda arsa satın aldılar.

Köylülerin satın aldığı araziyi RWE’ye satmayacakları kesin olduğundan, şirketin istimlak için başvuruda bulunması gerekecek. Bu durumda ise köylüler yargıya gidecekler ve şirketin talebinin reddedilmesi durumunda emsal teşkil edecek bir karar çıkmış olacak.

Basın konferansında yer alan Kuckum köyü sakini Marita Dresen, “Konu yargı yoluyla çözülmeyene kadar evlerimizi terk etmeyeceğiz” diyerek, direnişlerinin süreceğini vurguladı.

KÖMÜR ÜRETİMİNİN AZALTILACAĞI BİR DÖNEMDE

RWE şirketinin linyit kömürü faaliyetlerini arttırabilmek için birçok köyü yok etmek istediği şu günlerde Almanya’nın kömürü tümüyle terk etmesi konuşuluyor. Keyenberg köyünün 2023’e, Kuckum’un ise 2027’ye kadar boşaltılması isteniyor. Oysa Alman hükümetinin hedefinde 42 gigavat olan kömürden elektrik üretiminin en geç 2030’a kadar 17 gigavata düşürülmesi de bulunuyor.

Almanya’daki elektrik üretiminde kömür santrallerinin payı beşte iki civarında. Yenilenebilir enerjilerin payının giderek artmasına rağmen küresel ısınmaya neden olan karbondioksit (Co2) salınımında önemli yeri olan kömürden vazgeçme konusunda yavaş davranılıyor.