Almanya’da kalifiye çalışan açığı en büyük sorun

Avrupa Birliği’nin en büyük ülkesi Almanya’da istihdam edilen kişi sayısında rekor düzeye ulaşılırken, halen ciddi oranda kalifiye açığının olması ülkenin en zayıf noktalarından biri olarak görülüyor.

Federal İstatistik Dairesi tarafından yayınlanan son verilere göre, 82 milyon nüfuslu Almanya’da aktif olarak çalışan veya iş arayan bireylerin sayısı 44 milyon 700 bine ulaşmış durumda. Bu iki Almanya’nın birleştiği 1990 yılından bu yana ulaşılan en yüksek düzeylerden.

Mayıs ayında ulaşılan bu sayı geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla ise 700 bin kadar arttı.

Federal İş Bulma Ajansı’nın verilerine göre ise Haziran ayında işsiz sayısı 25 bin azalarak, 2 milyon 473 bine geriledi. Geçtiğimiz yılın Haziran ayına göre ise 142 binlik bir düşüş kaydedilirken, işsizlik oranı yüzde 5,5’e geriledi.

EN ÖNEMLİ SORUN KALİFİYE AÇIĞI

Ancak işsiz sayısındaki düşüşün önümüzdeki sonbahara kadar devam edeceği ve sonrasında yeniden yükselişe geçebileceği tahmin ediliyor.

Alman Kalkınma Bankası (KfW) uzmanlarından Jörg Zeuner, sonhabara kadar işsiz sayısının düşmesinin, ülkedeki en uzun süreli düşüş trendi olacağını belirtti.

İşsiz sayısındaki düşüşe rağmen Almanya’da ciddi kalifiye çalışan açığı olduğuna dikkat çeken Zeuner, özellikle doktor, hemşire ve hasta bakıcılar ile bilişim teknolojisindeki kalifiye açığının fazla olduğunu vurguladı. Zeuner, bu sektörlerde maaş artışlarının gerekli olduğunun da altını çizdi.