Almanya’da internette ırkçı ve nefret söylemlerine ilişkin tasarı

Almanya’da tartışmalara yol açan ve internet üzerindeki ırkçılık ve nefret suçlarını düzenleyecek yasada koalisyon ortakları tarafından uzlaşma sağlandı.

Daha önce bazı eleştirilerin yapıldığı nefret ve ırkçılık suçlarına ilişkin yasa tasarısının Hristiyan birlik partileri CDU-CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) uzmanlarınca yeniden hazırlandığı bildirildi.

Önümüzdeki haftadan itibaren Federal Meclis’e gelecek olan tasarıda, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya ağları üzerinden yapılan ırkçı ve nefret içerikli paylaşımları en geç 1 hafta içinde silme veya bloke etme zorunluluğu getirilecek. Bu şirketlere silme veya bloke etme işlemlerini Federal Adalet Bakanlığı’na bağlı ama üyelerinin bağımsız olacağı bir kuruma bırakması seçeneği de sunulacak.

Tasarıya göre, Facebook ve Twitter gibi şirketlerin Almanya’da nefret ve ırkçı söylemlere karşı vatandaşların ulaşabileceği yetkili bir birim oluşturması zorunluluğu da getirilecek.

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, söz konusu yasa tasarısının ırkçı ve nefret söylemlerinin tümüyle engellenmesine çözüm olmasa da, ‘iyi bir sonuç alınacağını’ savundu. Maas, ırkçı söylemlerin yanı sıra sosyal medya ağları üzerinden yayılan yalan haberlerin de engellenmesini hedeflediklerini söyledi.