Almanya’da her 4 kişiden biri göçmen kökenli

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre ülkedeki her dört kişiden biri yabancı kökenli iken, yabancı kökenlilerin olduğu hanelerin çoğunda Almanca konuşulmuyor.

Merkezi Wiesbaden’da bulunan Federal İstatistik Dairesi (Destatis) tarafından yayınlanan verilere göre, 82 milyon nüfuslu Almanya’da 19,3 milyon kişi yabancı kökenli. Bu da nüfusun yüzde 23,6’sına denk geliyor.

Aynı verilere göre Almanya’daki göçmen kökenlilerin oranı 2016 sonuna oranla 4,4 puan artış gösterdi.

GÖÇMEN KÖKENLİLERİN SADECE YARISI ALMAN VATANDAŞI

Göçmen kökenlilerin oranındaki artış dikkat çekerken, bunun özellikle son 3 yılda 1 milyonu aşkın mültecinin gelmesinin etkisi oldu.

Göçmen kökenliler arasında Alman vatandaşı olanların oranı yüzde 51 iken, yüzde 49’luk bir kesim ise başka bir ülke pasaportu taşıyor. Alman vatandaşı olan göçmenlerin oranı 2011’de yüzde 58 idi. Bu da son yıllardaki yoğun mülteci göçünün etkisi olarak ortaya çıktı.

TÜRKİYELİLER İLK SIRADA POLONYALILAR İKİNCİ

19,3 milyon göçmen kökenli birey arasında ilk sırayı 2,8 milyonluk nüfusuyla Kürtler dahil tüm Türkiyeliler alıyor. Göçmen kökenliler içinde Polonyalıların oranı yüzde 11 iken, yüzde 7’si Rusya Federasyonu ve yüzde 6’sı ise Kazakistan kökenli. Romanyalıların oranı ise yüzde 4’ü buluyor.

2017 sonu itibariyle Alman vatandaşı olmayan göçmenler arasında 1 milyon 483 bin kişiyle yine Türkiyeliler ilk sırada yer alırken, 866 bin Polonya ve 698 bin Suriye vatandaşı bulunuyordu. Almanya’da ayrıca 643 bin İtalyan vatandaşı, 623 bin Romanya, 368 bin Hırvatistan, 362 bin Yunanistan ve 310 bin Bulgaristan vatandaşı yaşıyor. Afganistan veya Rusya pasaportu taşıyanların sayısı 250 bin civarında iken, Irak, Sırbistan ve Kosova vatandaşlarının sayıları da 200’er binin üzerinde.

ÇOĞUNLUK EVİNDE KENDİ DİLİNİ KONUŞUYOR

2017 yılı verilerinde ilk kez göçmen kökenlilerin aile içinde en çok konuştukları dil de soruldu.

Almanya’da birden fazla bireyin yaşadığı 24 milyon hane bulunurken, bunların yüzde 10’unda daha ziyade Almanca dışında bir dil konuşuluyor. Göçmen kökenlilerin olduğu haneler arasında ise yüzde 17 ile Türkçe en çok konuşulan dil olarak öne çıktı.

Ayrıca göçmen kökenli hanelerin yüzde 55’inde Almanca dışında bir dil konuşuluyor. Ancak hem göçmen kökenli hem de Almanların birlikte yaşadıkları hanelerde ise Almanca yüzde 93 ile en çok konuşulan dil.