Almanya’da grev: Yüzlerce uçuş iptal edildi

Almanya’da sekiz havaalanında güvenlik personelinin greve gitmesi nedeniyle yüzlerce uçuş iptal edildi.

Havaalanı güvenlik personeli, Verdi sendikasının çağrısı üzerine greve gitti. Son 10 gün içinde üçüncü kez grev yapılıyor.

İş durdurma eylemi, Salı günü yerel saatle 02.00’de başladı. Aralarında, Almanya’nın en eşlek havaalanı olan Frankfurt’un da olduğu sekiz havaalanında greve gidildi. Saat 20.00’ye kadar sürecek grevin etkilediği diğer havaalanları şöyle: Hannover, Bremen, Hambourg, Leipzig, Dresde, Erfurt ve Munich.

Grev nedeniyle yüzlerce uçuş iptal edildi. Alman havaalanları federasyonu (ADV), en az 220 bin yolcunun uçuş iptalleri ve rötarlardan etkileneceğini bildirdi.

Frankfurt’ta gün içinde öngörülen 1.200 uçuştan 610’u iptal edildi. ADV’ye göre, Frankfurt havaalanından kalkışlar olmayacak. Bu nedenle yolcuların, havaalanına gelmemeleri istendi. Hamburg’da 357 uçuşun yarısı iptal edilirken, bu havaalanı yönetimi tarafından da yolculara benzer bir çağrı yapıldı.

ADV, grevi “sorumsuzca” ve “ölçüsüz” diyerek tepki gösterirken, grevden en fazla etkilenen şirketler arasındaki Lufthansa da Verdi’yi suçlamayı tercih etti. Lutfhansa, bu grevin hava ulaşımında Almanya’nın rekabet yeteneğine hiçbir katkısı olmadığı gerekçesine sığındı.

Geçen hafta Almanya’nın başkenti Berlin’deki Tegel ve Schönefeld halanları ile Köln, Düsseldorf ve Stuttgart havaalanlarında uyarı grevleri nedeniyle yüzlerce uçuş iptal edilmişti.

Ülke genelinde 23 bin güvenlik personelini temsil eden Verdi sendikası, mevcut durumda 17 euro olan saat ücretinin 20 euroya çıkarılmasını istiyor.

Hava güvenliği şirketleri federal derneği (BDLS), yüzde 6.8’e varan ücret artışları önerdi. Verdi ile BDLS arasında bir sonraki görüşmelerin 23 Ocak’ta yapılması bekleniyor.

Sendika, geçen haftaki grevlere işverenlerin olumlu karşılık vermediği tepkisinde bulundu. Verdi sendikası, taleplerine olumlu yanıt verilmemesi ve tıkanma yaşanması halinde, daha büyük ölçekli grevlere gideceği uyarısınıyaptı.