Almanya'da Erdoğan rejiminin verdiği eğitim sürecek!

Birçok eyaletin okullarında Türk konsolosluklarının organize ettiği Türkçe derslerde Türk milliyetçiliği ve Erdoğan rejiminin propagandası yapılmasına Almanya göz yummaya devam edecek.

Almanya'da MİT'in şubesi gibi çalışan ve güvenlik birimlerinin yakın takibinde olan Türk Diyanet kurumu DİTİB' imamları ardından geçtiğimiz günlerde Türk devletinin gönderdiği öğretmenler de Alman kamuoyu ve basınında tartışma konusu olmuştu.

Almanya’da Türkiye kökenli göçmen çocuklar için Türkçe dersi veren öğretmenlerin önemli bir kısmı Türkiye’den geliyor. ‘Konsolosluk öğretmeni’ denilen bu öğretmenler, Alman okullarında ders vermelerine karşın Alman Milli Eğitim Bakanlığı'na ve eyalet yönetimlerine denetimine tabi değil.

Hem öğretmenlerin Türkiye'den gönderilmesi hem de "Ne mutlu Türküm diyene", "Türkiye'de yaşayan herkes Türktür" gibi ırkçı ifadelerin yer aldığı müfredatı eleştiri konusuydu. Türkçe derslerin durumunu Almanya'daki eyaletlerin eğitim ve kültür bakanlarının katıldığı bakanlar konferansında gündeme geldi.

KONSOLOSLUK DERSLERİ SÜRECEK

Ancak bakanlar Türk konsolosluklarının verdiği derslerin sürmesi yönünde karar aldı. Bu derslerin 'tehlikeli olmadığı' görüşünü öne süren bakanların "dersleri kaygıyla izliyoruz" mesajını vermekle yetindiler.

Toplantı ardından DPA'ya konuşan Hamburg Eyaleti'nin SPD'li Eğitim Bakanı konsolosluk derslerinin Erdoğan rejiminin ideolojisi çerçevesinde hazırlandığına yönelik endişelerinin bulunduğunu bildirdi. Bayern Eyaleti'nin CSU'lu bakanı Ludwig Spaenle ise Türkçe derslerinin ulusal ve siyasi amaçlarla kullanılmaması gerektiğini söylemekle yetindi.

Sol Parti ise bakanların kararına karşı çıkarak hem Türkçe öğretmenlerin hem de Türkçe müfredatın gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyor. Eyaletlerin eğitim bakanlarına çağrı yapan Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen "Federal hükümet ve eyaletler Erdoğan'ın uzun elinin artık Alman sınıflarına kadar ulaşmaması için kaygı sahibi olmalılar" şeklinde konuştu.

Konsolosluk derslerinin sorunlu olduğunu dile getiren vekillerin başında gelen Berlin Eyaleti SPD Grub sözcüsü Maja Lasic de bakanların kararına tepki göstererek, eğitim müfredatının dikkatlice gözden geçirilmesini talep etti. Lasic, "Yabancı ülkeler eğitim sistemimize müdahale edilmesinin önüne geçmeliyiz" dedi.

40 BİN ÖĞRENCİ KONSOLOSLUK DERSLERİNE KATILIYOR

Son yıllarda Türkiye kökenli göçmen çocuk sayısının artması yüzünden Türkçe ders verilen okul sayısı artınca, öğretmen ihtiyacı sorunu da arttı. Alman hükümetinin Türkçe öğretmen bulamaması yüzünden ise birçok kentteki okullarda konsolosluğun görevlendirildiği öğretmenler devreye giriyor. Almanya çapında bu şekilde Türk Milli Eğitim Bakanlığı'nın memuru olan öğretmenlerin ders verdiği çocuk sayısı 40 bin civarında.

Özellikle Türkiyeli göçmen nüfusunun yoğun yaşadığı Berlin’deki bütün okullarda konsolosluk öğretmenlerinin Türkçe dersi vermesi ve bu öğretmenlerin direk Türkiye'den gönderilmesi tartışmalara neden olmuştu. Berlin'de 3 bin çocuğa ders veren bu öğretmenlerin kullandığı müfredatta da Türk milliyetçiliğinin propagandasını yapılıyor.

Berlin eğitim senatosunun incelediği müfredatta "Ne mutlu Türküm diyene", "Türkiye'de yaşayan herkes Türktür" gibi ırkçı ifadelerin yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde "Tagesspigel" gazetesi ise 15 Temmuz darbe girişimin ardından Erdoğan rejiminin Almanya'ya gönderdiği Türkçe öğretmenleri özel seçtiğini yazmıştı.

Erdoğan rejimine 'sadık' olan Türkçe öğretmenin sayısı ise 500 civarında. Geçtiğimiz aylarda bir kısmı deşifre olan MİT'in Almanya'daki casusluk ağı çerçevesinde özellikle NRW eyaletinde bu öğretmenlerin Erdoğan karşıtı velileri ihbar ettiği, çocukları muhbirliğe zorladığı ortaya çıkmıştı.a