Almanya’da bu kez çevreci aktivistlere operasyon

Alman polisi birçok bölgede çevreci bir kolektif olan “Son Kuşak” üyelerinin evlerine baskın düzenledi.

Ülkenin doğusundaki Neuruppin Savcılığı’nın bir sözcüsü soruşturmacıların başkent Berlin’i çevreleyen Brandebourg eyaleti ile diğer birçok eyalette ev baskınları gerçekleştirdiğini bildirdi.

Operasyonda “Letzte Generation” (Son Kuşak) aktivistlerinin hedef alındığı bildirildi.

Son Kuşak Kollektifi, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Kriminal bir örgüt oluşturma” suçlamasıyla 11 adrese baskın yapıldığını belirtti.

Son Kuşak, son aylarda müzeleri bloke ederek eylemlerini arttırırken, son olarak havaalanı pistlerine girerek kısa süreliğine uçuşları durdurdu. Operasyonda şimdiye kadar gözaltı olmadığı bilgisi verildi.

Polisin diz üstü bilgisayarlar ve cep telefonları gibi elektronik cihazlar ile posterlere el koyduğunu belirten kolektifin sözcüsü Carla Hinrichs, “Evet, polisin dolabını araması korkutucu. Ama cidden şimdi duracağımızı düşünüyor musunuz?” diye tepki gösterdi.

Savcılığa göre soruşturmanın başlangıç ​​noktası, Nisan ayında Schwedt'teki (Brandenburg) bir rafineride gerçekleştirilen protesto eylemi oldu.

"Son Kuşak" tarafından yapılan eylemler, Alman siyasi sınıfının da tepkilerine yol açtı.

Çevrecilerle birlikte ülkeyi yöneten sosyal demokrat Başbakan Olaf Scholz, Son Kuşak aktivistlerini "diğer protesto biçimlerini" kullanmaya çağırdı.