Almanya’da aşı zorunlu hale geliyor

Almanya’da çocuklara aşı mecburiyeti konusunda yeni bir plan hazırlayan Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı Jens Spahn “Çocuklara aşı yaptırmayanlar 2500 Euro para cezası çarpıtılacak” diye konuştu.

Almanya’da bir süredir çocuk aşıları konusu tartışılıyordu. Çünkü çocuklara yapılan aşıların ileride başka alerji ve Alzheimer gibi hastalıklara yol açtığını savunan ve bu aşıları yapmayan ailelerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Ancak diğer taraftan hem aşı yapılmayan çocuk hem de onun yakalandığı hastalıkları başka çocuklara da bulaştırdığı kaygısı artıyor.

Özellikle okullarda görülen kızamık vakalarının ciddi boyutlara ulaşması Sağlık Bakanlığı’nın kızamık aşısının zorunlu kılması gerektiği yönünde çağrılar vardı. Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı Jens Spahn bu konudaki tartışmalara son noktayı koyarak aşı zorunlu hale getiren bir yasa tasarısının tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

FRANSA VE İTALYA GİBİ OLACAK

Yasa tasarısı çocuklara aşı şart koşan Fransa ve İtalya’daki yasalardan esinlenerek hazırlandı. Pazar günleri yayınlanan “Bild am Sonntag” gazetesine konuşan bakan Jens, yeni yasanın aşı yapılmayan çocukların kreş ve okullara alınmayacağını belirtti. Aşıya karşı çıkan ebeveynlerin 2500 Euro’ya bir para cezasına çarpıtılacağını söyleyen Jens devamla şöyle konuştu:

“Kreş ve okullara kayıt yapılan çocuğun aşısını yaptığı ispatlanmalı. Şayet yapmayan ailelere de bir sene sonra 31 Temmuz’a kadar süre verilecek. Ailelerin o tarihe kadar çocuklara aşı yaptırması gerekiyor. Bu şekilde herkesin daha güvende olacağını, çocuklarını kaygısız şekilde okullara göndereceğini düşünüyoruz. Ayrıca kreş ve okullarda çalışanların da aşılarını yaptığını ispatlaması gerekiyor, aksi taktirde çalışmalarına izin verilmeyecek.”

AŞI YAPTIRMAYANLARIN ORANI YÜZDE 7

Almanya’da çocuklarına aşı yapan ailelerin oranı yüzde 93, yani aşısız çocuk oranı yüzde 7 civarında. Özellikle Baden-Würtemmberg Eyaleti’nde aşısız çocukların sayısının fazla olması dikkat çekerken, bir kesim de aşıların sadece ilaç şirketlerine mali kazanç sağladığını iddia ediyor.