Almanya bugün yeni hükümetini seçiyor!

Almanya'da bugün 61 milyon seçmen Federal Meclisin yeni üyelerini seçmek için sandık başına gidiyor.

Sabah 08.00’da başlayan oy verme işlemi akşam 18.00'a kadar sürecek. Katılım oranı ise sabahın ilk saatlerinden itibaren tahmin edilenin üzerinde.

4 yıl ülkeyi yönetecek hükümeti kurmak için bugün 61 milyon 500 bin kayıtlı seçmen oy vermek için sandık başına çağrıldı. 6 milyonda fazla göçmen kökenli seçmenin de kayıtlı olduğu ülkede 2 ay önce mektupla oy kullanma süreci de başlamıştı.

2013 yılında gerçekleşen genel seçimlere göre bu kez mektupla oy kullananların sayısında artışın olduğu belirtiliyor. Ayıca bu yıl 3 milyon genç seçmen de ilk kez sandık başına gidecek.

Sandık başına davet edilen seçmenler iki oy kullanıyor. Birinci oyla her seçmen doğrudan kendi seçim bölgesinden bir milletvekili adayını seçerken, ikinci oy ile desteklemek istediği partiyi seçiyor. Başkent Berlin'de ise genel seçimlerin yanı sıra Tegel havalimanının kapatılıp kapatılmayacağına yönelik halk oylaması için de oy kullanıyor.

42’nin partinin seçim pusulasında yer aldığı bu yılki seçime katılım oranının beklenin üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Sabah 08'de başlayan oy verme işlemi için ülkenin doğusundaki bazı kentlerde sabah saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluştu.

Öğlen saatlerine doğru Bayern Eyaleti'ndeki seçmenlerin yüzde 40'nın oy kullandığı açıkladı. Sabahın ilk saatlerinde oy kullanan ilk lider ise sosyal demokratların başbakan adayı Martin Schulz oldu.

MERKEL KİMİNLE HÜKÜMET KURACAK?

Seçim gününe kadar yapılan anketler başbakan Merkel'in yeniden seçileceğini gösteriyordu. İktidar partisi Hristiyan Birlik partilerinin bir önceki dönemde olduğu gibi yine Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile mi yoksa Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP)'nin içinde yer aldığı hükümet kuracağı merak ediliyor.

Sol Parti'nin yüzde 10 oy oranında bir başarı elde etmesi beklenirken, aşırı milliyetçi Almanya İçin Alternatif partisi (AfD)'nin ise yüzde 5 barajını geçerek Federal Meclis'e girmesine kesin gözüyle bakılıyor.